Suđenje

Tvrdnje istražitelja SIPA-e: Keserović na videosnimku “Ponos je u džihadu”

20. Augusta 2020.17:01
Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o pojavljivanju optuženog u videosnimku “Ponos je u džihadu” na stranici “Vijesti ummeta”.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH

Svjedok Državnog tužilaštva, čije ime je odlukom Suda zabranjeno objavljivati, rekao je da su osobe koje su otišle u Siriju svakodnevno objavljivale fotografije na društvenim mrežama, te da su istražitelji koristeći javno dostupne sadržaje preuzimali taj sadržaj i pohranjivali ga.

Kako je kazao svjedok, u videosnimku koji je objavljen na stranici “Vijesti ummeta” u junu 2015., a koji je sačinio “Alhayat Media Center”, nalazi se više osoba, među kojima i optuženi Keserović.

“Prisjetite se rata i džihada u tom ratu, i mudžahira koji su došli. A šta je vlada za njih uradila? Pripremili su za njih američke zatvore. To je bilo hvala mudžahirima. Niste digli glas protiv toga. Sada imate priliku za to ako ustanete protiv te bijedne vlade”, govori muškarac na snimku za kojeg je svjedok naveo da je riječ o Keseroviću.

Snimak u trajanju od 20 minuta je kompletan pušten u sudnici, a svjedok kaže da se na njemu pojavljuju još neki državljani BiH, koji su prema policijskim saznanjima poginuli u Siriji.

Optuženi je, kako je rekao svjedok, prema saznanjima do kojih je došla njegova agencija, u Siriju otišao u januaru 2013. skupa sa još dvije osobe.

“Saslušavao sam same povratnike koji su u svojim izjavama prepoznali optuženog”, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da je stranica “Vijesti ummeta” prema njegovim saznanjima prestala sa radom u toku 2016. godine, dok je Odbrana kazala da ta stranica još uvijek postoji i radi.

Na upit Odbrane da li je prikazani snimak sastavljen od nekoliko snimaka, te da li je snimak obrađen, svjedok je rekao da radi se o veoma dobrom snimku “koji ima više segmenata”.

Upitan da li na osnovu logotipa tvrdi da snimak pripada “Alhayat Media centru”, svjedok je naveo “da je to televizija koja je propagirala ideje Islamske države”, ne samo na našem jeziku, nego na svim jezicima svijeta, te da ih je Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) proglasila krilom Islamske države.

Odbrani je svjedok još kazao da su od 2011. do 2013. objavljivane Keserovićeve slike na društvenim mrežama, ali da ga uživo nikada nije vidio.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Druga svjedokinja je rekla da je učestvovala u analizi videosnimka “Ponos je u džihadu”, te da su ranije imali informacije o osobama koje se pojavljuju na snimku. Za identifikaciju su, kako je kazala, koristili uporedne fotografije.

Svjedokinji je poznato da je Keserović bio u Siriji i da je deportovan.

Odbrani je potvrdila da je učestvovala u saslušanju svjedoka, kao i da je u svojim radnjama, između ostalog, vršila identifikaciju Keserovića.

Nastavak suđenja je 18. septembra.

 

 

 

This post is also available in: English