Analiza

Izbor novog direktora entitetske policije zabrinjava aktiviste grupe “Pravda za Davida”

14. Augusta 2020.12:15
Imenovanje Siniše Kostreševića za novog direktora Policije Republike Srpske, nakon gotovo osmomjesečne procedure, zabrinjava dio banjalučkih aktivista za ljudska prava i građane okupljene oko grupe “Pravda za Davida”, koji su nezadovoljni istragom ubistva Davida Dragičevća. Tokom jednog dijela istragu o smrti Dragičevića vodio je Kostrešević.


Siniša Kostrešević. Izvor: BIRN BiH

Njega je Vlada Republike Srpske imenovala 30. jula na 82. sjednici. Tako je, nakon gotovo osam mjeseci, završena procedura izbora novog prvog čovjeka entitetske policije koji na toj poziciji mijenja Darka Ćuluma, novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Siniša Kostrešević donedavni je savjetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, a na to mjesto je imenovan nakon što ga je upravo Lukač u januaru 2019. godine smijenio sa pozicije načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Kostrešević je široj javnosti u Bosni i Hercegovini postao poznat nakon što je u aprilu 2019. godine preuzeo istragu o ubistvu Davida Dragičevića i nakon što je, između ostalih, saslušan na Anketnom odboru, koji je zbog ovog ubistva 2018. godine formirala Narodna skupština Republike Srpske (NS RS). Tijelo Davida Dragičevića je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas pronađeno u martu 2019. godine, a istraga ubistva za sada nije dala nikakve konkretne rezultate.

Ozren Perduv iz grupe građana “Pravda za Davida” kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je nastavljena praksa unapređivanja ljudi koji su povezani sa slučajem “Dragičević”.

“On i njegov tim nikakve rezultate nisu ostvarili i samo su nastavili tamo gdje je Darko Ilić [bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet] stao. Kasnije je Kostrešević imenovan za savjetnika ministra Dragana Lukača. A sada je uslijedilo novo imenovanje – mjesto direktora Policije RS-a. Taj čovjek je ćutao na sve ono što se dešavalo i dešava od strane policije prema građanima iz neformalne grupe ‘Pravda za Davida’. Šta očekivati od njega na novoj poziciji? Ništa novo”, smatra Perduv.

Višemjesečni izbor


Dodik i Lukač. Izvor: BIRN BiH

I Lukač i Dodik su u prethodna tri mjeseca izbjegavali da odgovaraju na pitanja u vezi sa izborom novog direktora Policije, kompletnom procedurom imenovanja i navodima u medijima o različitim shvatanjima oko toga ko treba da bude novi direktor.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u istom periodu nisu odgovarali ni na pitanja poslata elektronskom poštom na temu izbora novog direktora Policije Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, čiji Nezavisni odbor bira direktora Policije, nedavno je izjavio da nije upoznat s tim da je jedan konkurs za izbor direktora Policije poništen i da je raspisan novi.

“Ima komisija koja to radi i to je njen posao”, kratko je u julu, dok se Nezavisni skupštinski odbor spremao za izbor direktora Policije, rekao prvi čovjek entitetskog parlamenta.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu su, dok je Nezavisni skupštinski odbor raspravljao o izboru najboljeg kandidata, za BIRN BiH istakli kako je od velike važnosti da cijeli proces bude transparentan i da bude izabran kandidat sa najboljim kvalifikacijama.

“Odgovornost i transparentnost su temelji dobre vlasti i djelotvornih institucija koje služe javnom interesu. Dužnost je lokalnih zvaničnika i vladinih institucija da valorizuju kvalifikacije kandidata putem otvorenog i fer procesa. Transparentnost je uvijek važna, a od posebnog je značaja kada se radi o poziciji sa velikom odgovornošću kao što je direktor Policije Republike Srpske”, napisali su u odgovoru za BIRN BiH iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon izbora Kostreševića, Milorad Dodik kaže da je dobro da je pitanje izbora riješeno efikasno i da je dobro da je Republika Srpska dobila direktora Policije koji je sposoban da rukovodi tom institucijom. Odgovarajući na pitanje o kandidatima odnosno izboru Kostreševića, Dodik je rekao: “Čuj, moj favorit. Prije svega, za direktora Policije moraju da se ispune određeni uslovi. Morate da budete u nekom činu i morate da imate određen broj godina. Morate i da imate stručne kvalifikacije. Koliko razumijem, gospodin Kostrešević je upravo ličnost koja ispunjava sve te zahtjeve. Ja podržavam svakoga ko predano radi svoj posao u interesu Republike Srpske”.

On napominje da je veoma važno da Policija Republike Srpske pod rukovodstvom Kostreševića dobije novu dimenziju, “prije svega podmlađivanja kadrova”.

Rješavanje ubistava

Siniša Kostrešević je na završenom konkursu bio jedan od dva kandidata. Drugi je bio Vlado Jovanić, zamjenik načelnika Uprave za policijsku podršku MUP-a RS-a.

Kostrešević je dobio podršku većine članova Nezavisnog odbora NS-a RS-a, a Vlada ga je za novog direktora Policije imenovala odmah sljedeći dan nakon glasanja Nezavisnog odbora.

Konkurs na kojem je Kostrešević izabran ponovljeni je konkurs jer je prvi poništen u martu ove godine. Konkurs, raspisan u januaru, poništen je sredinom marta iako je kompletna procedura bila završena, a kao zvaničan razlog poništavanja konkursa naveden je odlazak predsjednika Nezavisnog odbora u mirovnu misiju.

Kostrešević nije odgovorio na zahtjev BIRN-a BiH za razgovor povodom njegovog imenovanja na funkciju novog direktora Policije Republike Srpske.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da je izbor direktora Policije Republike Srpske bio pod političkim uticajem, kao i izbor na sve važne pozicije koje bi trebalo da budu depolitizovane, a nisu.

“Meni lično je veliki problem što je i na čelu Ministarstva unutarašnjih poslova stranačka ličnost [Dragan Lukač, SNSD], čovjek koji sjedi u najvišim organima stranke. On ne može biti u našim uslovima oslobođen stranačkih strasti i zastupati i štititi sve građane entiteta bez obzira na njihovu stranačku pripadnost. Ta politička pripadnost karakteriše i određuje njegovo ponašanje, u šta smo se mogli uvjeriti na bezbroj primjera do sada. Tako je i malo vjerovatno da je novi direktor Policije izabran kao profesionalac koji je dobio zadatak da postupa po pravilima profesije”, kaže Tanja Topić za BIRN BiH.

Ona napominje da bi od suštinske važnosti bilo da je na čelo Policije došao čovjek koji će uraditi sve na vraćanju povjerenja koje su građani izgubili u Policiju, što je posebno bilo izraženo kroz postupanje i kažnjavanje članova grupe “Pravda za Davida”.

Vladimir Kovačević