Suđenje

Garić Rade: Komandovanje interventnim vodom

6. Augusta 2020.13:31
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da mu je poznato da je u julu 1995. godine Rade Garić bio komandir interventnog voda.


Rade Garić. Izvor: Sud BiH 

Slaviša Sekulić je izjavio da je dvije godine rata bio u rezervnom sastavu policije te da je zatim prešao u Vojnu policiju Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Sekulić je ispričao da je u julu 1995. godine Vojna policija, kojoj je pripadao, pretežno vršila privođenja za odlazak na liniju.

Dodao je da nisu privodili nikoga iz interventne jedinice.

“Postojali su interventni vodovi. Znam za Garić Rada. Bio je komandir voda interventnog”, kazao je Sekulić, dodavši da Garića poznaje od djetinjstva.

Rekao je da ne zna gdje su bili smješteni i gdje su bili na zadacima pripadnici interventnog voda.

“Nikad nismo bili s njima”, kazao je Sekulić.

Sekulić je izjavio da je bio na liniji na Sokolini kada je preko radija čuo za pad Srebrenice.

Dodao je da je polovina pripadnika Vojne policije s linije Sokolina povučena u komandu.

“Sa Sokoline nije niko od Vojne policije silazio u Luke”, rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da nije znao gdje je u tom periodu bio interventni vod Radeta Garića, ali je naglasio da nije bio na Sokolini u julu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Garića, kao nekadašnjeg komandira interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi VRS-a za progon Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Garić je optužen i da je 1992. godine počinio progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

Svjedok Sekulić je izjavio da je, kada je bio pripadnik rezervnog sastava policije, držao punktove prema Tišći.

“Ne znam gdje je tad Garić bio”, kazao je Sekulić.

Pojasnio je da je na početku “bošnjački narod” mogao preći punkt, ali da su im poslije za prelazak punkta trebale potvrde iz Općine.

Sekulić je potvrdio da je u Sušici bio logor ili, kako je naveo, prihvatilište.

Na ovom suđenju je saslušan i zaštićeni svjedok kojem je dodijeljen pseudonim GR-19, ali je, po odluci Suda, sadržaj njegovog iskaza zabranjeno objavljivati u javnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. august.

Albina Sorguč