Članak

Počela gradnja državnog zatvora

11. Augusta 2014.00:00
Za dvije godine bi prvi pritvorenici Suda BiH trebali useliti u državni zatvor, čija je izgradnja, nakon više kašnjenja, počela na području Istočne Ilidže.

This post is also available in: English

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj kazao je kako će se izgradnjom zatvora značajno uštedjeti finansijska sredstva koja Ministarstvo daje za smještaj pritvorenika, koji se, zbog nepostojanja zatvora na državnom nivou, smještaju u druge ustanove.

Smješten na površini od oko 24.000 kvadratnih metara, ovaj zatvor bi, prema projektu, trebao imati najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku zaštitu na Balkanu. U njemu bi trebalo biti smješteno više od 300 osuđenika i pritvorenika Suda BiH.

Izgradnja zatvora počela je još 2007. godine, ali od tada je izgrađen samo betonski zaštitni zid. Kao razlog zbog kojeg radovi nisu počeli ranije iako su finansijska sredstva bila osigurana, iz Upravnog odbora Jedinice za implementaciju ovog projekta navodili su složene procedure.

Ukupna vrijednost projekta je 77 miliona konvertibilnih maraka, a finansijska sredstva su osigurana jednim dijelom iz budžeta institucija BiH, dok su ostalo donatorska sredstva Evropske komisije i vlada Švedske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Radulj je rekao kako se očekuje da izgradnja zatvora bude završena u naredne dvije godine, nakon čega bi i prvi pritvorenici trebali biti smješteni u ovaj objekat.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English