Suđenje

Mahmuljin Sakib: Tužilaštvo odgovorilo na dokaze Odbrane

22. Jula 2020.11:55
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene u Zavidovićima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je 72 materijalna dokaza u replici na dokaze Odbrane.


Sakib Mahmuljin. Izvor: Sud BiH

Tužilac Sedin Idrizović je kazao da je riječ o dokazima koje je predočavao svjedocima Odbrane, nastojeći da ospori njihove tvrdnje.

Naveo je da se dokazi odnose na tvrdnje svjedoka Odbrane da Odred “El-Mudžahidin” nije bio jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te da se tiču kontrola i prekomandi.

Odbrana se protivila uvrštavanju predloženih dokaza, ističući da Tužilaštvo ne može u replici dokazivati ključne teze optužnice.

Branilac Nermin Mulalić je rekao da je ovaj predmet proslijeđen iz Haškog tužilaštva 2006. godine, sa 1.049 dokaza, i da ih je trebalo predložiti u optužnici za ključne teze i krivicu optuženog.

“Replika ne može biti popravni ispit za Tužilaštvo”, kazao je Mulalić.

S tim se nije složio tužilac, koji je rekao da je do ovih dokaza Tužilaštvo došlo u pripremi za ispitivanje svjedoka Odbrane i da njihovo uvođenje nije razlog za pojačavanje optužnice.

Vijeće je prihvatilo predložene dokaze.

Odbrana je ukazala da je prva strana jednog dokumenta zatamnjena, da neki dokumenti nemaju veze sa Trećim korpusom, te da su sporna pitanja u vezi sa spiskovima pripadnika “El-Mudžahidina”.

Mahmuljin je optužen da, kao komandant Trećeg korpusa ABiH, nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Idrizović pročitao je izmijenjenu optužnicu, navodeći da su napravljene korekcije u skladu sa izvedenim dokazima.

Kazao je da je izmijenjen karakter sukoba i da je izbačena riječ “međunarodni”, a ostao je navod “sukob između Armije BiH i VRS-a”. Dodao je i da su precizirani navodi o povređivanju oštećenih, te izbačene neke blanketne norme.

Odbrana će se naknadno izjasniti o izmjenama, nakon čega će Vijeće donijeti odluku.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar, do kada će se Odbrana izjasniti da li ima dokaza duplike.

Marija Taušan