Suđenje

Armen Dželko osuđen na tri i po godine zbog ratovanja u Siriji

15. Jula 2020.09:55
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Armena Dželku na tri i po godine zatvora za pridruživanje terorističkoj grupi u Siriji.

Armen Dželko. Izvor: BIRN BiH

Dželko je proglašen krivim zbog pridruživanja ISIL-u i učešća u terorističkim aktivnostima s ciljem destabilizovanja i prisilnog uklanjanja legitimne vlasti u Siriji.

On je u Siriju otišao 12. februara 2013, a vraćen je u decembru prošle godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je kazao da je Sud uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti – da je Dželko priznao izvršenje djela, da je mlad i porodičan čovjek, da je ranjavan i invalid, te da je izrazio kajanje.

Perić je rekao da se nada da je Dželko shvatio grešku i da će u daljem životu raditi na zbližavanju ljudi.

Prije objavljivanja presude, tužiteljica Merisa Nurkić je, obrazlažući sporazum, kazala da je Tužilaštvo imalo u vidu da je za ovo djelo propisana kazna od najmanje tri godine zatvora.

Ona je rekla da je Dželko imao 23 godine kada je otišao u Siriju, da je odmah ispričao sve što se desilo, da se korektno držao, da su njegove žene u Siriji, te da je invalid.

Nurkić je dodala da se u psihijatrijskom nalazu konstatuje da se Dželko kaje i da je svjestan pogreški. Navela je i da je tokom boravka u Siriji sam sebe ranio u nogu kako ne bi išao na ratište.

U periodu kada je bio pušten iz pritvora, kako je dodala, Dželko se zaposlio i pokušao da se uključi u društvo.

Branilac Senad Dupovac kazao je da od teškog ranjavanja 2015. godine Dželko više nije bio pripadnik struktura ISIL-a, te da je pokušavao da se vrati.

U vrijeme izdržavanja kazne Dželki će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 24. decembra 2019. do 21. maja ove godine, kao i od 23. juna pa nadalje. Pritvor mu je produžen.

Dželko je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, što je predložila i Odbrana. Branilac Dupovac je rekao da Dželko nema imovine, kao ni prihoda, te da se iz Sirije vratio bez cipela.

Žalba na kaznu izrečenu na osnovu sporazuma nije dozvoljena.

 

Marija Taušan