Suđenje

Vrućinić Mirko: Tužilaštvo traži najstrožiju kaznu za zločine u Sanskom Mostu

8. Jula 2020.13:17
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Mirko Vrućinić bude osuđen na najstrožiju kaznu za zločin protiv čovječnosti počinjen u Sanskom Mostu 1992. godine.


Mirko Vrućinić. Izvor: Sud BiH

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Vrućinić, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, aktivno učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Sanskog Mosta, u okviru kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Tužiteljica Eldina Biuk kazala je da su tokom suđenja svjedoci govorili o patnjama i boli koju su preživjeli, o vremenu kada nisu tretirani kao ljudi, kao i o gubitku svojih najmilijih.

Navela je da su brojni svjedoci govorili o napadima Šeste sanske brigade, Štaba Teritorijalne odbrane i Stanice javne bezbjednosti (SJB), te privođenjima, nezakonitim zatvaranjima, ubistvima, teškim premlaćivanjima, zabrani rada i drugim djelima.

Nakon preuzimanja vlasti u Sanskom Mostu, kako je dodala, dolazi do otpuštanja Bošnjaka i Hrvata, oduzimanja naoružanja, 5. maja 1992. i do prvih hapšenja istaknutih građana nesrpske nacionalnosti, a 26. maja se dešava napad na naselja sa nesrpskim stanovništvom.

Biuk je navela da o učešću u širokom i sistematskom napadu optuženog govori njegov položaj načelnika SJB-a i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu.

Prema njenim riječima, dokazano je da su vlasti na višem nivou donijele plan o povezivanju srpskih teritorija i uklanjanju nesrpskog stanovništva, a da su opštinski krizni štabovi provodili tu politiku.

“Krizni štab Sanskog Mosta slijedio je politiku ARK-a (Autonomne regije Krajina) i proveo sve odluke – otpuštanje, razoružanje i preseljenje. Nema sumnje da su provodili plan najvišeg rukovodstva SDS-a (Srpska demokratska stranka)”, rekla je Biuk.

Ona je dešavanja ilustrovala podacima da je prije rata na popisu bilo 28.136 Bošnjaka i 4.323 Hrvata, a da podaci iz maja 1993. govore da se odselilo 24.000 Bošnjaka i 3.000 Hrvata.

“Šta se desilo s tim stanovništvom? Desilo se da je sproveden plan njihovog uklanjanja”, kazala je tužiteljica.

Ona je odbacila tezu Odbrane da optuženi nije pripadao politici vladajućeg SDS-a, kao i izjave svjedoka da se radi o divnom čovjeku koji nikom ne bi nanio zlo.

Upitala je da li ima razložno objašnjenje da neko ko se ne slaže s politikom SDS-a bude postavljen na ključnu poziciju. Biuk je navela da je prethodni načelnik smijenjen, jer očito nije bio lojalan i nije, kao Vrućinić, prihvatio punu saradnju.

Tužiteljica se osvrnula na dokaze o sjednicama Kriznog štaba i odlukama koje su donosili o napadima i hapšenjima, koje su na terenu sprovođene. Dodala je da je dokazano da je vojska vršila napade, a policija hapsila i zatvarala, što govori o njihovoj saradnji.

Prema njenim riječima, ne postoje olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, a ako i postoji neka, ona je zanemariva u odnosu na otežavajuće.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 31. avgust.

Marija Taušan