Suđenje

Godinjak i ostali: Podsjećanje na svjedočenja na početku završnih riječi Tužilaštva

25. Juna 2020.15:18
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine započelo je s iznošenjem završnih riječi, ocijenivši da je dokazalo odgovornost Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze za zločine u Trnovu.   


Godinjak i ostali. Izvor: Sud BiH

Tužilaštvo se na početku osvrnulo na relevantne propise iz oblasti ratnih zločina, nakon čega je počelo sa podsjećanjem na iskaze saslušanih svjedoka tokom dokaznog postupka.

Tužiteljica Vesna Ilić podsjetila je na iskaze u vezi s incidentom kod pilane od 21. aprila 1992. godine, kada su policajci pokušali da zaustave kamion u kojem su bili naoružani ljudi i kada je došlo do pucnjave. Ona je navela iskaze prema kojima su tada ubijeni policajci bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Ilić je kazala da su prema saznanjima nekih svjedoka u kamionu bile “Zelene beretke”, a da su neki govorili o “sačekuši”. Podsjetila je i na iskaze da je Srpska demokratska stranka tražila Godinjakovu smjenu, jer ga je dovodila u vezu s incidentom, kao i da je dan nakon pucnjave došlo do podjele policije na srpsku i bošnjačku.

Ukazano je na svjedočenja o aktivnostima Ratnog predsjedništva u Trnovu, te ulozi Godinjaka i Šarića, kao i o ratnim sukobima.

Svjedoci su, kako je napomenula, govorili o ubistvima srpskih civila u selima na području Trnova, te o saznanjima da su ih počinili pripadnici HOS-a (Hrvatske obrambene snage) izdvajajući lice po nadimku Hakala odnosno Mirko Bunoza.

Podsjetila je da su neki od tih svjedoka bili u policiji i da su zadokumentovali određena krivična djela. Jedan od njih je kazao da je radio na ubistvu sveštenika i da je Godinjaku i Šariću bilo žao zbog toga. Ilić je navela da su neki svjedoci kazali kako su mještane Ledića ubili mještani Rakitnice.

Godinjak, Šarić i Bunoza optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Tužiteljica Ilić na današnjem ročištu, koje je trajalo dva i po sata, pročitala je 34 od pripremljenih 150 strana završnih riječi. Na pitanje Vijeća da li bi, uz ulaganje pisanih završnih riječi, neke dijelove mogla da interpretira, Ilić je kazala da ne zna da li bi mogla da preskoči neke svjedoke i da je skratila završne riječi koliko je mogla.

Bunozin branilac imao je prigovor na dugotrajno sjedenje u sudnici zbog mogućnosti zaraze, na šta je sudija Mediha Pašić rekla da će praviti češće pauze.

Naredno ročište zakazano je za 23. juli.

 

 

 

Marija Taušan