Suđenje

Peulić i ostali: Zabrana izlaska pred dolazak specijalaca

23. Juna 2020.12:54
Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o dolasku specijalne policije iz Banjaluke, hapšenju i ubistvima ljudi.

Sud BiH
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Budimir Zivlak je rekao da je bio u Štabu Teritorijalne odbrane (TO), na čijem čelu je bio optuženi Manojlo Tepić. Kazao je da su dobili zaduženje uoči dolaska specijalaca da ne dozvole izlazak stanara iz naselja Bregovi.

Svjedok je u istrazi rekao da mu je taj zadatak uveče 10. juna 1992. dodijelio optuženi Manojlo Tepić, navodeći: “Mane je rekao: ‘Zatvorite vrata, ne dajte da izlaze, nije bitno koje su nacionalnosti’”. Na suđenju je kazao da se ne može sjetiti da li je to naredio Tepić ili je poručio preko nekoga.

Zivlak je rekao da je izašao rano ujutro i da je vratio u zgradu komšiju Hajrudina Tatara zvanog Pažo, te da je vidio kako specijalci sprovode Antu Pranjića, koji je išao s podignutim rukama.

Svjedok je ispričao kako je čuo da je komšija Tatar odveden u Policijsku stanicu i, kako je naveo, otišao je s ciljem da ga “izvadi”.

“Tamo sam vidio njega, pjeva četničke pjesme”, prisjetio se Zivlak, pokazujući kako je Tatar stajao sa podignutim rukama i raširena tri prsta.

On je rekao da je “to radila specijala”, a ne domaći. Zivlak je otišao u kancelariju načelnika Save Tepića.

“Počeo je da se lupa po glavi i viče: ‘Jao Budo!’ Bio je izgubljen”, kazao je Zivlak, koji je zaplakao u sudnici prisjećajući se tih dešavanja.

On je rekao da je u julu bio izvan Kotor-Varoši, a da ga je u avgustu, kada se vratio “Mane” zadužio da formira inžinjerijski vod.

Zivlak je kazao kako je jedne prilike iz daljine čuo prigušene rafale ispred Doma zdravlja, te kako je čuo za ubistva Bošnjaka iz Večića u Grabovici. On je rekao da je bio na jutarnjem referisanju i da je čuo da se desila “tragedija u Grabovici”.

Naveo je da je razgovarao sa Mišom Pavičevićem i Anđelkom Stanićem. Kazao je da mu je rečeno da je tu bio komandant Dušan Novaković, da su došli mještani, da su ih pokušali zaustaviti, ali da nisu uspjeli.

Za progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad – sudi se Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Na pitanja Odbrana, svjedok Zivlak se složio da je do 1. jula bila 22. brigada na čelu sa Peulićem, a da je po njegovog povratku bio u Prvoj lakoj kotorvaroškoj brigadi Dušana Novakovića.

On je potvrdio da su specijalci iz Banjaluke bili surovi i da im domaći nisu mogli ništa.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Novo Blagojević, koji je ispričao kako ga je komandant Novaković pokupio automobilom dok je čekao prevoz da ode kući.

On je rekao da mu je Novaković kazao da idu u Grabovicu i da su “naši” izvršili neko zarobljavanje.

Po dolasku u Grabovicu, kako je naveo, zarobljeni su već bili dovedeni do škole. Novaković mu je rekao da pomogne vojnoj policiji. Blagojević je kazao da je tu noć vršio obezbjeđenje učionice u kojoj su bili žene i djeca, a da su muškarci bili na spratu.

On je naveo da misli da je Vojislav Kršić popisivao muškarce.

Svjedok je rekao da je ujutru došao autobus kojim su odvezeni žene i djeca. Naveo je da su napravili špalir kako bi mogli ući u autobuse jer je bilo psovki.

“I mi smo doživjeli neprijatnosti od tih nekih ljudi, žene u crnom”, kazao je svjedok.

Dodao je da je ostao još pola sata i da je uz dopuštenje Novakovića, koji je bio u staroj školi, otišao.

Blagojević je kazao da je poslije čuo da je došlo do ubistava.

Nastavak suđenja je 7. jula.

 

Marija Taušan