Vijest

Amnesty International optužuje Hrvatsku za mučenje tražitelja azila na granicama

11. Juna 2020.18:21
Međunarodna organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava optužuje hrvatsku graničnu policiju za ‘zastrašujuće nasilje’ nad grupom migranata i izbjeglica uhvaćenih pri prolasku kroz zemlju, istovremeno optužujući Evropsku uniju za saučesništvo u zlostavljanjima.


Ilustracija. Izvor: WikiCommons

Amnesty International, međunarodna organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava, u četvrtak je opisala “zastrašujuću eskalaciju kršenja ljudskih prava od strane policije na granici Hrvatske sa BiH”, kazavši da je “grupa migranata i tražitelja azila nedavno vezana, brutalno pretučena i mučena od strane policajaca koji su se rugali njihovim povredama i razmazivali hranu po njihovim okrvavljenim glavama kako bi ih ponižavali”.

Iz Amnesty Internationala navode da su razgovarali sa šestoricom muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i afganistanskih tražitelja azila koje je hrvatska policija zaustavila u noći sa 26. na 27. maj u blizini Plitvičkih jezera dok su pokušavali proći kroz tu zemlju kako bi se domogli Zapadne Evrope.

“Između osam i deset osoba u crnim uniformama i sa fantomkama identičnim onim koje koriste pripadnici specijalne policije Hrvatske pucalo je iz oružja u zrak, šutalo i više puta udaralo svezane muškarce metalnim štapovima, palicama i drškama pištolja,” navodi Amnesty u objavi za medije.

Muškarci su te noći pretrpjeli ozbiljne povrede, kaže se dalje.

Jednom od njih, tridesetogodišnjem Tariqu su obje ruke i jedna noga u gipsu, a ima i vidljive posjekotine i modrice na glavi i licu, te bolove u prsima.

“Potom su razmazivali kečap, majonezu i šećer koje su pronašli u jednom ruksaku po okrvavljenim glavama i kosi i pantalonama migranata,” nastavlja Amnesty, te dodaje da su razgovarali sa doktorima koji su ih liječili kao i nevladinim organizacijama koje su svjedočile povredama.

Ovi su muškarci kazali za Amnesty International da su se osjećali poniženo kada im je policija razmazivala majonezu i kečap po krvavim glavama i licima.

Ta je organizacija takođe optužila Evropsku uniju za saučesništvo u takvim zlostavljanjima.

“Evropska unija ne može više šutjeti i svjesno ignorisati nasilje i zlostavljanja od strane hrvatske policije na svojim vanjskim granicama. Njihova šutnja omogućuje, pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica,” komentarisao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Evropskog ureda AI-a.

Tokom više od dvije godine grupe za zaštitu ljudskih prava dokumentovale su fizičko zlostavljanje migranata u rukama hrvatske policije. Iz Zagreba negiraju nasilno ponašanje. Iz Amnesty Internationala navode da su pojedinosti ovog incidenta podijelili sa Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske, ali nisu dobili zvanični odgovor.

U nastavku su neke fotografije povreda koje je navodno nanijela hrvatska policija, a uslikala ih je humanitarna organizacija Dansko vijeće za izbjeglice.

Anja Vladisavljević