Suđenje

Radić i ostali: Tužilaštvo planira pozvati 124 svjedoka

10. Juna 2020.16:41
Suđenje šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine nad stanovništvom sela Jusići (opština Zvornik) trebalo bi početi narednog mjeseca, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine planira dokazivati navode optužnice saslušanjem 124 svjedoka.


Zvornik. Izvor: Youtube

Na statusnoj konferenciji je rečeno da će tačan termin početka suđenja biti određen naknadno s obzirom da se suđenja zakazuju u manjem obimu zbog mjera zaštite od koronavirusa.

Iznoseći plan dinamike dokaznog postupka, tužiteljica Marijana Čobović je kazala da Tužilaštvo planira pozvati 124 svjedoka, tri vještaka, te uložiti 224 materijalna dokaza.

Dodala je da je za direktno saslušanje svjedoka potrebno oko 200 sati.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je kazala da je planom predviđeno puno svjedoka za pojedine tačke i da Tužilaštvo treba u nekom trenutku napraviti reviziju i odustati od pojedinih svjedoka.

Ona je ostavila rok do polovine avgusta za izjašnjenja o utvrđenim činjenicama, uz napomenu da neće biti potrebe izvoditi svjedoke na okolnosti o kojima Vijeće prihvati utvrđene činjenice.

Branioci se za sada nisu izjašnjavali o svojim planovima za izvođenje dokaza.

Za napad na Jusiće u kojem je ubijeno i nestalo više desetina osoba bošnjačke nacionalnosti, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Vlado Ristanović i Milan Mijić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a.

Na teret im je stavljeno da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo u Jusićima, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine.

S njima je optužen i Dušan Spasojević protiv koga je postupak razdvojen jer je u bjekstvu.

Marija Taušan