Suđenje

Koroman: Svjedoci ne poznaju optuženog

U nastavku suđenja za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su izjavili da ih tokom zarobljeništva 1992. godine optuženi Malko Koroman nije maltretirao.


Malko Koroman. Izvor:BIRN BiH

Svjedok Husein Balić je naveo da ga je, kao direktora Centra za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u sarajevskom naselju Vraca, zajedno s još nekoliko kolega, 5. aprila 1992. godine vojska zarobila i vozilom “pinzgauer” tokom noći odvezla na Pale.

Ispričao je da su ih, kada su stigli na Pale, izbacili iz vozila, napomenuvši da su im sve vrijeme ruke bile vezane. Kako je opisao, dok su izlazili iz vozila, bili tu tučeni, a osobe koje su ih tukle imale su “fantomke”.

“To premlaćivanje je trajalo sat. Nismo se mogli kretati. Oni su nas za jaknu uzimali i uveli u neku prostoriju sa stolicama i stolovima. To je bila Policijska stanica (PS) Pale. Predvečer nas odvode u fiskulturnu salu u blizini PS-a”, pojasnio je svjedok, dodavši da je saznao da je Malko Koroman bio komandir policije.

Za vrijeme boravka u sali, izjavio je svjedok, maltretirani su. Prema njegovim riječima, u salu su ulazili u grupama, u vojnim odijelima i s “fantomkama”, dok ih je predvodila osoba pod imenom Goran Abazović.

Izjavio je da je jedne prilike vidio Koromana kada je prolazio kroz salu, ali da im se nije obraćao.

Odbrana mu je predočila zapisnik iz istrage u kojem nije spominjao Koromana. Svjedok je to potvrdio, izjavivši da ga nije poznavao niti ga je maltretirao.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, zajedno s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Avdo Čolo je ispričao da je 27. maja 1992. uhvaćen i odveden u kasarnu, a nakon sat do dva u PS Pale, gdje je ispitivan. Tokom tog ispitivanja, prema njegovom kazivanju, najviše je batina dobio. Od osoba koje su ga ispitivale nije nikoga poznavao.

Nakon ispitivanja, naveo je, prebačen je u stari Dom kulture, u fiskulturnu salu, gdje je bilo oko 30 osoba.

“Nekad je bilo izvođenja, batinanja u hodniku, a nekad uđe desetak ljudi i udaraju. Ne znam ko su bili. Ja sam izvođen više puta. Tukli puškom, nogama, drškama od sjekire. Salu je, mislim, policija obezbjeđivala. Nisam ih poznavao”, posvjedočio je on i dodao da je bilo smrtnih slučajeva.

Pojasnio je da ih policija nije maltretirala, ali da je uvodila specijalce.

Kazao je da Koromana nikada nije sreo, niti je ulazio u salu, ali da je čuo da je načelnik policije.

“Niko ga nije spominjao”, izjavio je.

Naredno suđenje je zakazano za 22. juni, kada će Tužilaštvo saslušati četiri svjedoka.

Emina Dizdarević Tahmiščija