Suđenje

Stupar i Tešić: Gledao ubistvo oca

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao da je u maju 1992. godine u zaseoku Brajnovac vidio kada je optuženi Simo Stupar zajedno s još jednom osobom pucao u njegovog oca.


Zoran Tešić i Simo Stupar. Izvor: BIRN BiH

Svjedok Rifet Hurić prisjetio se 18. ili 19. maja 1992. godine, kada se zajedno sa ocem Šabanom, zbog pucnjave u zaseoku Brajnovac, povukao do punčeve kuće, odnosno obližnje šume. Iz te pozicije, kako je rekao, mogao je vidjeti zapaljenu svoju kuću, dodavši da nije mogao vidjeti ko ju je zapalio.

Kada se stanje umirilo, ispričao je svjedok, otac mu je kazao da ode do kuće i pokuša od vatre spasiti barem gornji sprat, dok je u međuvremenu i njegov otac krenuo za njim. Hurić je naveo da je, prilazeći kući, vidio “Simu, Zorana Obrenovića i još jednu osobu”.

Upitan o osobi koju je nazvao Simo, svjedok je rekao: “Ovaj Simo”, pokazujući rukom prema prvooptuženom Simi Stuparu. Svjedok je dodao da ne zna kako se Simo preziva, ali da ga poznaje od prije rata.

“Bio je obučen u šarenu vojnu uniformu, naoružan. Na 40 do 50 metara sam prišao. Vidio sam ga u blizini ‘fiće’ moga brata. Hoće da ga upali, međutim nije ga mogao upaliti (…) Ostao sam u grmu, a otac je krenuo. Nisam mu mogao dati znak da ostane u grmu. Krenuo je. Rafali sastaviše i on pade. Pucali su Simo, Zoran Obrenović i još jedan. Ne znam koliko je metaka ispucano u njega. Nakon toga oni su zapalili ‘fiću’ i otišli prema potoku”, opisao je svjedok.

Hurić je prilikom unakrsnog ispitivanja pojasnio da su dvojica pucali, a da za trećeg ne zna. Kako je kazao, ne zna ko ga je ubio i ne može reći je li ga pogodio Simo ili Obrenović.

Ispričao je da je prišao ocu i da mu je lijeva strana glave bila “odnesena”. Kada je došao svjedokov brat, sahranili su ga tri sata nakon ubistva.

Hurić je rekao da drugooptuženog Zorana Tešića ne poznaje.

Stuparu i Tešiću se sudi za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar je bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Vještak Harun Avdagić, specijalista kardiohirurgije, naveo je da je po nalogu Tužilaštva BiH dva puta pregledao svjedoka Ferida Zekića, za kojeg je kazao da ima bolesno srce i da mu je ugrađen aparat koji reguliše rad srca.

U prvom nalazu i mišljenju vještak je rekao da svjedok može pristupiti na Sud jer je zdravstveno stanje stabilno, ali nije izložen velikom naporu. Kako je naveo u tom nalazu, njegovo svjedočenje treba da bude dva puta po 30 minuta, uz istu toliku pauzu.

U drugom nalazu Avdagić je naveo da se, ukoliko postoji mogućnost, svjedočenje održi putem videolinka, dva puta po deset minuta, pojasnivši da je aparat koji je ugrađen u srce izgubio određenu količinu energije.

Tužilac Dževad Muratbegović je, s obzirom na zdravstveno stanje i nalaz, odustao od saslušanja Zekića.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija