Suđenje

Završen dokazni postupak na suđenju za zločine u Sanskom Mostu

8. Juna 2020.16:53
Nakon iznošenja dokaza replike i duplike te preciziranja optužnice završen je dokazni postupak na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta.


Mirko Vrućinić (desno) sa advokatom. Izvor: BIRN BiH

Eldina Biuk, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na ovom ročištu uložila je materijalne dokaze kojima namjerava pobiti dokaze Odbrane. Među dokazima koje je uložila Optužba nalaze se tri naredbe komande čete Vojne policije 6. partizanske brigade iz 1992. godine.

“Svjedok Mirko Mađar je tokom svjedočenja tvrdio da Vojna policija nije privodila ljude. U ovim naredbama se navodi da privodi ljude i predaju policiji”, rekla je Bijuk.

Ona je uložila i dva izvještaja Stanice javne bezbjednosti (SJB) iz jula 1993. godine kojima nastoji dokazati da je Vojna policija sarađivala s civilnom policijom tokom privođenja.

“U ovim izvještajima se navodi da vrši privođenja u saradnji sa Vojnom policijom”, kazala je ona.

Optuženi Vrućinić je za većinu, kao i na dokaz o privođenju iz jula 1993. godine, kazao da su nerelevantni.

Biuk je uložila i dokaze kojima nastoji osporiti iskaz Mile Došenovića.

“Svjedok Došenović je rekao da nikada nije bio na Manjači, pa su mu predočene službene zabilješke u rukopisu. Rekao je da ne zna šta je radio 1992. godine. Ovi dokumenti – službene zabilješke – ne mogu biti dokaz, a predočeni su samo kako bi dokazali prisustvo lica u određeno vrijeme da izvršava određenu službenu radnju”, kazala je Biuk.

Vrućinić je naveo da je Došenović i njemu lagao.

“Mile je slagao da nije bio, a bio je, i ako laže koza, ne laže rog”, izjavio je Vrućinić.

Među dokaze replike uložena je i depeša od 2. jula 1992. koju je potpisao Mirko Vrućinić o privođenju lica u prostorije SJB-a. Vrućinić je rekao da je ljude u SJB privodila Vojna policija.

Optužba je uložila i dio iz dnevnika Nedeljka Rašule, a kako je navela tužiteljica Biuk, na okolnosti na tvrdnje optuženog da on nije učestvovao u preuzimanju vlasti u općini Sanski Most.

Branko Gudalo, branilac optuženog Vrućinića, kazao je da Odbrana nikad nije sporila dnevnik Nedeljka Rašule.

“Preuzimanje jedne zgrade, nije preuzimanje vlasti, to su pogrešne teze”, rekao je optuženi Vrućinić.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Nakon iznošenja dokaza replike, Odbrana je iznijela dokaze duplike kojima je nastojala osporiti dokaze replike.

Među dokaze Odbrana je uložila službene zabilješke koje je sačinio Mile Došenović, a uložene su na iste okolnosti kao njegove zabilješke koje je uložilo Tužilaštvo da je poduzimao službene radnje.

Uložena je i topografska karta općine Sanski Most.

Vrućinić je kazao da ovom kartom dokazuje “koliko su svjedoci lagali”, zbog geografske udaljenosti između određenih lokacija.

Na ovom ročištu tužiteljica Biuk je navela da je Sudu i Odbrani dostavila preciziranu optužnicu u skladu s provedenim dokazima na koju se Odbrana pismeno izjasnila, nakon čega je presjedavajuća Vijeća Suda BiH Mira Smajlović objavila da je dokazni postupak završen.

Završne riječi Tužilaštvo će iznijeti 7. jula.