Suđenje

Garić Rade: Upali među žene kao vukovi

14. Maja 2020.15:04
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je ostala bez oca i sestre u Vlasenici, gdje je 1992. doživjela i svjedočila odvođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima, ubistvima, silovanjima i paljenjima kuća bošnjačkog stanovništva.

Na suđenju Radetu Gariću zaštićena svjedokinja GR-17 je izjavila da su nju, majku, sestre, nenu i druge žene i djecu, nakon zatočenja u logoru Sušica, vojnici dovezli kamionima u mjesto Luke i uputili ih da idu pješke prema Kladnju.

“Grupa vojnika sletjela je s puta i upali su među nas k'o vukovi među ovce. Bacili nas u stranu, tu su bile neke vreće s pijeskom… Vriska, cika. Otimaju žene, djecu, mati čupa nas”, prisjetila se GR-17.

Ona je rekla da je bilo deset do 15 vojnika i da je prepoznala izvjesnog Živka iz Dragasevca, kod kojeg je njen otac svraćao, kod njih kući, da popije rakiju kada bi “kupio smeće”. Sjeća se da je Živko imao veliki krst oko vrata i da je čupao djecu od majki.

Svjedokinja je kazala da je zadržana njena sestra koja je imala 17 godina i da se ona otimala da ode kod nje, ali da je nena provukla pored neke barikade.

“Ja sam tada pretrpjela nervni slom… Ostala mi je samo plava majica i duga kosa koju sam gledala”, izjavila je svjedokinja, koja je tada imala 14 godina.

Ona je navela da je zadržana i Nihada Lelo, koja je imala 12 ili 13 godina i koja je, kako je istakala, bila ljepotica kao i njena sestra. Svjedokinja je nabrojala i druge djevojke i mlađe žene sa djecom koje su ostale u Lukama, dok su ostali nastavili za Kladanj.

Dodala je da je od nekog čula da je rekao da im žene i djeca koje su zadržali trebaju da pokupe sijeno i da će ih pustiti nakon nekoliko dana.

Svjedokinja je ispričala kako je poslije nekog vremena došla izvjesna Fatima, koju su iz Pelemiša poslali da donese poruku, dok su joj kćerku zadržali. Rekla je da je na spisku koji je Fatima donijela bilo i ime njene sestre.

Fatima im je rekla da u Pelemišima drže žene i djecu, te da ima i muškaraca. Kazala im je i da ih vode da kupe sijeno u Klještane i Mišare.

Svjedokinja je rekla da nikada nije pronašla sestru, kao ni oca, koji je ranije odveden od kuće.

Govoreći o periodu dok su na početku rata još bili u Vlasenici, ona je kazala da su kroz naselje u kojem je živjela patrolirali sa “svinjskom glavom na policijskom autu” i da su im pretresali kuću. Navela je da je u toj grupi viđala Gorana Pajića, Acu i Elvisa Đurića, Tomu Tešića, te još pet-šest vojnika.

Otac je vođen nekoliko puta na ispitivanje u policiju, a jednom se nije vratio. Ispričala je da je uspjela doći do načelnika, koji joj je odobrio da vidi oca. Kazala je da je imao poderanu košulju i da je bio vidno premlaćen.

GR-17 je navela da su joj oca poslije prebacili u neku baraku kod opštine, gdje su ga također jednom uspjele vidjeti.

Ispričala je kako su nju i sestru, Aco i Elvis Đurić jednom od kuće odveli prema Milićima pod izgovorom da čiste neki stan. Navela je da je bilo još djevojaka i žena, i da su ona i sestra silovane.

Ona je kazala da je sa preostalim ukućanima otišla u logor Sušicu po nalogu lica iz grupe koja su patrolirala njihovim naseljem. Izjavila je da je u logoru svjedočila premlaćivanju određenih ljudi koji su podlegli povredama. Kazala je da su nju i sestru jednom poslali u jednu kuću, gdje su ponovo “isto pretrpjele”.

Ispričala je kako su jednom pozvane da izađu i da je vidjela oca. Pretpostavlja da je tada bio vođen na rad i da je zamolio da ih vidi.

“Samo je mahnuo sa kamiona i više ga nismo vidjeli”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je svjedočila videovezom iz Tuzle, kao i Nađa Hidić, koja je ispričala kako je sa mužem i sinom odvedena u Sušicu. Kazala je da su ona i sin nakon 22 dana sa drugima krenuli autobusima prema Kladnju, dok joj je muž ostao i više ga nikad nije vidjela.

Hidić je rekla da su se autobusi zaustavili u Lukama, gdje je vidjela i kamione. Nije se mogla sjetiti navoda iz iskaza datog 2013. godine, navodeći da riječi koje joj je pročitao tužilac Predrag Tomić nisu njene.

Tako je Hidić rekla da u Lukama nije vidjela nikakve balvane i srpske vojnike koji su sjedili na njima. Potvrdila je da je, iz međusobnog dozivanja, čula da se neki vojnici zovu Garići, ali da nije nikog lično poznavala.

Kazala je da nije vidjela odvajanje, ali da je neke žene vidjela na kamionu, kao i da je jedna žena na putu za Kladanj plakala i rekla da joj je dijete ostalo.

Nastavak suđenja je 21. maja.

Marija Taušan