Vijest

Nerazjašnjeno povećanje cijena respiratora iz Kine

7. Maja 2020.16:37
Cijena 100 respiratora iz Kine, naručenih uz pomoć kompanije “BTL Medical Montenegro” za Bosnu i Hercegovinu je iznosila gotovo dvostruko više nego što je ranije bilo dogovoreno u Srbiji preko iste kompanije. Prema dokumentu kojeg je ranije objavila Balkanska istraživačka mreža u Srbiji, firma iz Crne Gore je dogovorila cijenu od 4,9 miliona maraka za 100 respiratora, isti tip koji je kasnije u BiH plaćen 10,5 miliona KM.
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije

Čak i sa porezima i dodatnim troškovima prevoza i uvoza, cijena koju je postigla “F.H. Srebrena malina” znatno je viša od one u Srbiji.
Prema pisanju BIRN-a Srbije, 200 respiratora marke ACM812A, ukupne vrijednosti pet miliona eura bez PDV-a, Srbija je naručila preko kompanije “Sinofarm”, koji su za posrednika izabrali kompaniju “BTL Medical Montenegro”. Prema fotografijama koje su bh. mediji ranije objavili sa Sarajevskog aerodroma i iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), 80 respiratora istog tipa je isporučeno i u BiH.

Na fotografijama aneksa ugovora u koji je BIRN BiH imao uvid, vidljivo je da se kao krajnji kupac spominje “F.H. Srebrena malina” i da se ugovor sklapa uz pomoć “BTL-a”, ali advokat kompanije “BTL Medical Montenegro” nije želio govoriti za BIRN BiH o detaljima originalnog ugovora.

Značajne promjene u cijeni respiratora u Srbiji i BiH
Goran Petrović, advokat kompanije “BTL”, tvrdi da su njegovi klijenti ugovor o nabavci 100 respiratora iz Kine prepustili “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice i da nisu bili ni posrednici.

Petrović je u telefonskom razgovoru za BIRN BiH rekao da je firma “Srebrena malina” ostvarila kontakt sa kineskim dobavljačem, odnosno proizvođačem nakon što im je ustupljen ugovor.

“Taj ugovor je urađen aneksom tako što je umjesto ‘BTL-a’ ušla kompanija iz BiH, ‘Srebrena malina’ i ona je preuzela sva prava i sve obaveze. Oni su vršili isplate isporuke bez ikakvih udjela ‘BTL Medical Montenegro’”, kaže Petrović.

On je naveo da jedan raniji ugovor prema firmi “Srebrena malina” nije ispoštovan u roku od strane “BTL-a” i onda je taj ugovor raskinut između te dvije kompanije.

“On je molio, kumio [Fikret Hodžić] za drugi ugovorni odnos, koji smo mi imali kao da im prepustimo da bi ti aparati bili isporučeni pacijentima u BiH”, govori advokat Petrović, koji nije želio navesti vrijednost ugovora govoreći da se radi o poslovnoj tajni, ali da misli da je u aneksu ugovora stajala fabrička cijena bez PDV-a, troškova prevoza, špedicije i osiguranja.

“Nema tu neke specijalne razlike u cijenama”, kaže on, dodajući da je nekorektno i da ne žele komentarisati druge ugovorne odnose.
Kako je ranije potvrdio portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević, na račun ove institucije uplaćeno je više od 1,078 miliona KM. Prevoz iz Pekinga je koštao oko 298.000 KM.

Na dokumentu koji su danas objavili i drugi bh. mediji vidljivo je da je riječ o 30 miliona kineskih yuana, što je 7.670.107 KM.

“Na ovakvu vrstu robe osiguranje se obično obračunava u cijenu transporta, a što se tiče špedicije, to je neznatna suma, koja nije vrijedna spomena kada govorimo o ovakvim ciframa”, kazao je za BIRN BiH špediter iz Sarajeva.

Aneks o ustupanju ugovora “Srebrenoj malini” iz crnogorske firme nije dostavljen na upit BIRN-a BiH.

Na upit da li je “BTL Medical Montenegro” prodao respiratore firmi “F.H. Srebrena malina”, vlasnica Sanja Lekić je rekla da to nije tačno. Fikret Hodžić je na poziv BIRN-a BiH kazao da ne želi davati nikakve izjave za medije, “jer istražni organi treba da završe svoje poslove”.

Nakon što je na Sarajevski aerodrom stiglo 80 respiratora, Fokus.ba je 27. aprila ove godine objavio da je uvoznik respiratora firma “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Vrijednost ugovora kojim je naručeno 100 raspiratora je 10, 5 miliona KM. To znači da je cijena jednog respiratora nabavljenog od firme “F.H. Srebrena malina” 105.000 KM, što je znatno više od cijena drugih ponuđača o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Premijer Federacije Fadil Novalić je prilikom isporuke 80 repiratora najavio da će u BiH stići još 20 respiratora, koji do danas nisu isporučeni.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su objavili dokument iz kojeg se vidi da je nabavku odobrio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. Državno tužilaštvo je preuzelo istragu o navodima o nezakonitostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu preko dobavljača “F.H. Srebrena malina”.

 

Profaktura za respiratore. Izvor: javno.rs

 

“BTL” na sudu zbog respiratora iz Kine
Kompanija “BTL” je prema istraživanju BIRN-a Srbije bila posrednik za nabavku respiratora koje je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) 26. marta direktnom pogodbom dogovorio sa beogradskom firmom “Sinofarm”.
Kako stoji u istraživanju, kompanija i njen vlasnik Nikola Sinobad, koji imaju odličnu saradnju sa brojnim kineskim kompanijama, umjesto direktnog dogovora sa proizvođačima iz Kine, odlučuju da u posao uvedu posrednika iz Podgorice, kompaniju “BTL Medical Montenegro” u vlasništvu Sanje Letić i sa skromnijim finansijskim rezultatima.

“Podgorička firma je za beogradsku trebalo da nabavi 400 respiratora. Od toga 200 manjih respiratora, plus 200 većih, a sve to za 8,9 miliona eura”, navodi BIRN Srbije.

“Sinofarm” je tvrdio da je izabrana crnogorska firma zbog toga jer su garantovali da imaju respiratore na lageru u Kini, te su potpisani ugovori 28. marta za nabavku 200 respiratora marke ACM812A, ukupne vrijednosti pet miliona eura, a drugi o nabavci 200 respiratora marke Shangrila 510S od 29. marta, ukupne vrijednosti 3.9 miliona eura.

Rok za isporuku skupljih i većih respiratora bio je već 30. mart, a onih jeftinijih i manjih 14. april 2020. godine.
“Nakon zaključenja ugovora i prijema avansa od 8.900.000 eura, ‘BTL Medical’ krši svoje ugovorne obaveze, ne dostavlja respiratore i obavještava ‘Sinofarm’ da sad pak ne može da isporuči respiratore do kraja aprila 2020. godine, nasuprot ranije datim tvrdnjama i garancijama da se isti nalaze na lageru ove kompanije”, kazali su advokati “Sinofarma” za BIRN Srbije.

Zato “Sinofarm” 5. i 7. aprila raskida oba ugovora i traži novac nazad, što “BTL” ne prihvata, jer raskid smatra jednostranim. Prema medijima iz Crne Gore, slučaj je sada pred Privrednim sudom u Podgorici.

Džana Brkanić