Analiza

Prosječna cijena respiratora u BiH tokom pandemije 81.000 KM – dosta niža od “Srebrene maline”

Zdravstvene ustanove i druge institucije u Bosni i Hercegovini su od proglašenja pandemije koronavirusa na teritoriji države pokrenule 19 nabavki respiratora, u većini kojih pojedinačna cijena tih uređaja nije prelazila 80.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je u jednom tenderu cijena dostigla 102.000 KM s PDV-om, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, te zvaničnim stranicama institucija u BiH, pokrenute javne nabavke vrijedne su više od tri miliona maraka bez PDV-a. Ovi podaci ne uključuju nabavku 100 respiratora u Federaciji od firme “F.H. Srebrena malina”, koja je trenutno pod istragom, jer detalji o nabavci nikada nisu objavljeni javno kao druge javne nabavke.

Cijena respiratora iz Kine u ovoj nabavci iznosila je 105.000 KM po komadu. To je, prema podacima koje je prikupio BIRN BiH, najviša pojedinačna cijena respiratora nabavljenih tokom pandemije. Dok vlasti u Federaciji tvrde da su cijene respiratora tokom pandemije porasle, neki od sagovornika BIRN-a BiH koji su dobavljali respiratore kažu da su cijene ostale iste ili su narasle u ne tako velikom procentu za respiratore za koje postoji ovlašteni servis i obuka osoblja.

Devet nabavki u kojima su dostupni podaci o količini i cijeni, putem kojih je nabavljeno 27 respiratora, ukupno je vijedilo 1.877.900 KM bez PDV-a.

Prosječna cijena respiratora u tim nabavkama iznosi 69.551 KM bez PDV-a odnosno 81.375 KM sa porezom na dodanu vrijednost.

Cijene slične kao i prije pandemije

Najveći broj nabavki respiratora tokom pandemije pokrenula je Kantonalna bolnica u Zenici – kroz četiri nabavke planirana je kupovina osam respiratora. Prema ugovoru sklopljenom 19. marta ove godine, ova bolnica sklopila je ugovor sa sarajevskom firmom “Proma”.

Kako se navodi u obavještenju o nabavci zeničke bolnice objavljenom na Portalu javnih nabavki, prije pregovaračkog postupka izvršeno je istraživanje tržišta za dostavu ponuda prema ponuđačima, a jedinu ponudu poslala je firma “Proma” iz Sarajeva. Dva dana prije, ova firma je sklopila ugovor i s Bolnicom Travnik za nabavku respiratora u vrijednosti 258.000 maraka.

Mirza Durmišević, generalni menadžer firme “Proma”, za BIRN BiH je kazao kako se cijena respiratora kretala od 43.000 do 54.000 KM po respiratoru, zavisno od konfiguracije.

“Razlika u cijeni se opravdava zbog drugačije konfiguracije, a sve cijene su iste ili manje od nabavki u ‘normalno’ vrijeme s javnim otvorenim tenderima i više učesnika”, rekao je Durmišević navodeći kako je riječ o respiratorima proizvedenim u Švedskoj, te da za njih postoji ovlašteni servis i edukacija osoblja.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, vrijednost respiratora koji je ova firma nabavljala 2018. godine za Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bila je 69.500 KM.

Kako je kazao Durmišević, trenutno postoji veliki problem sa isporukom naručene opreme, ali se on nada kako bi respiratori za BiH trebali biti isporučeni početkom maja.

“Trenutno je veliki problem isporuka opreme, zbog velike svjetske potražnje, kao i odluke proizvođača da opremu šalje u zemlje koje su najviše pogođene COVID-19 virusom. ‘Getinge’, firma koja zastupamo, u kratkom roku je povećala proizvodnju respiratora za 160 posto, ali je to još uvijek nedovoljno da se podmire svjetske potrebe”, rekao je Durmišević.

Kako je za BIRN BiH kazao pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica Kasim Spahić, isporuku respiratora očekuju od još dva ponuđača – firmi “Inel-BH” i “Alfa Med”.

“Svi respiratori čije se dostavljanje očekuje, vrhunske su kvalitete i od evropskih proizvođača – iz Švedske, Švicarske i Njemačke”, rekao je Spahić i dodao kako se ugovorene cijene ne razlikuju značajno od cijena prije epidemije.

Firma “Inel-BH” je sa ovom bolnicom potpisala tri ugovora za nabavku pet respiratora za intenzivnu njegu i dva transportna respiratora, dok je firma “Alfa Med” potpisala jedan ugovor u vrijednosti skoro 90.000 KM.

Iz firme “Alfa Med” su za BIRN BiH kazali kako ovaj ugovor podrazumijeva nabavku dva respiratora, dok je Spahić rekao kako firma “Inel-BH” ima obavezu da uveze pet respiratora po cijenama od 42.000 do 47.000 KM u zavisnosti od specifikacije.

S firmom “Inel-BH” ugovor za nabavku respiratora potpisala je početkom aprila i Općina Tešanj, u vrijednosti 60.400 KM bez PDV-a.
Iz firme “Inel-BH” i Općine Tešanj nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar.

Transport respiratora na aerodromu Sarajevo. Izvor: N1

Opterećeni transporti iz Kine

Firma “Sono Medical” potpisala je ugovor s Distriktom Brčko u vrijednosti 343.600 KM za nabavku respiratora i pacijent-monitora.

Igor Kurjak, direktor “Sono Medicala”, kazao je za BIRN BiH da se isporuka pet respiratora i 10 pacijent-monitora za potrebe Brčko distrikta očekuje u maju, te da je nemoguće dobiti tačne datume kada će biti isporuka u BiH, “budući da su transporti iz Kine opterećeni”.

Kurjak je rekao kako je respiratore i pacijent-monitore proizvela firma “Mindray”, te da je cijena po kojoj je dogovorena nabavka “najbolja koja se mogla naći”.

“Naša cijena, koja je bila 50 i nešto hiljada za vrhunski respirator, kvalitete koja je ‘topֺ’, kvalitete za intenzivnu njegu, i to je vjerovatno najbolja cijena na tržištu koju smo možda mogli naći i nabaviti u trenutku kad oni plaćaju igračke, vidjeli ste, po 100.000 maraka”, kazao je Kurjak, naglasivši kako su cijene respiratora od oko 50.000 KM “potpuno normalne”.

“Vidjeli ste, za portabilne se traži po 100.000, onda možete zamisliti – ovaj moj bi koštao sad 200.000 da sam išao tom logikom”, rekao je on.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ova firma je i tokom 2018. godine za Brčko distrikt nabavila tri respiratora po pojedinačnoj cijeni nešto višoj od 40.000 maraka.

Iz Brčko distrikta nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o ovoj nabavci, kao ni o ugovoru potpisanom s firmom “Sedžan-Ingenering” iz Sarajeva.

Ugovor sa ovom firmom potpisan 22. aprila vrijedan je 520.000 maraka, a zaključen je na osnovu zahtjeva Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Predstavnici firme “Sedžan-Ingenering” nisu željeli dati zvaničan komentar o broju respiratora koji se nabavlja niti o mogućem datumu isporuke.

S kompanijom “Medical” iz Mostara ugovor za nabavku mobilnog digitalnog RTG uređaja, multifunkcionalnog portabilnog ultrazvučnog sistema i respiratora potpisala je Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Kako su za BIRN BiH kazali iz ove bolnice, nabavljena su tri respiratora po cijeni od po 65.000 maraka.

Uz svoj odgovor, iz ove bolnice dostavili su kratki tekst o važnosti respiratora u kome se navodi kako cijena ovih uređaja ovisi o mnogo faktora – proizvođaču, specifikacijama respiratora, pogonu, te stanju na tržištu.

“Cijene se kreću od nekih 15.000 dolara za respiratore neprovjerenih kineskih proizvođača do preko 100.000 eura za modele renomiranih tvrtki za proizvodnju medicinske opreme koji nude mnoge dodatne mogućnosti i garantiraju dostupnost zamjenskih dijelova”, navodi se u tekstu koji je pripremio voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Zoran Karlović.

Ova bolnica je tokom prethodnog mjeseca zaprimila donacije kompanije “Violeta” i Doma za starije i nemoćne “Vita” Grude, koje su, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uvezle pet respiratora u vrijednosti 281.090 KM.

Ova vrijednost podrazumijeva vrijednost respiratora i troškove dostave iz Kine koje su za dva respiratora kompanije “Violeta” iznosili 137.497 KM, a za tri respiratora za Dom za starije i nemoćne 143.592 KM, potvrđeno je iz UIO-a. Cijena po respiratoru s dostavom u ovim donacijama je 68.000 KM, odnosno 47.000 KM.

Odluku o nabavci respiratora za mehaničku ventilaciju pedijatrijskih i odraslih pacijenata Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine donijela je u martu. Ugovor je potpisan s firmom “Profy” iz Bijeljine.

Milica Lovrić, v.d. direktora bijeljinske bolnice, za BIRN BiH je rekla kako se radi o kliničkim respiratorima najnovije generacije, te da je njihova vrijednost iznosila 68.000 KM po komadu.

“Respiratore za mehaničku ventilaciju pedijatrijskih i odraslih pacijenata, kao što smo već naveli, nismo još uvijek dobili, jer je procedura pokrenuta 30. marta, a rok isporuke je 60 dana”, kazala je Lovrić.

Iz firme “Profy” nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH kad očekuju isporuku respiratora.


UKC Banja Luka. Izvor: kc-bl.com

Najskuplji respiratori u Republici Srpskoj

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zaključio je tri ugovora za nabavku respiratora ukupne vrijednosti 1,63 miliona maraka.

Dva ugovora potpisana su s firmom “Paroco-B” Banja Luka za nabavku 12 respiratora za mehaničku ventilaciju. Iz zaključenog ugovora, vidljivo je da je vrijednost jednog respiratora 87.000 KM po respiratoru bez PDV-a.

Ova firma je prethodnih godina nabavljala respiratore za Univerzitetski klinički centar (UKC) u Banjoj Luci po cijenama većim od 80.000 maraka, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Treći ugovor Institut je potpisao s firmom “Đaković” Banja Luka u vrijednosti 119.660 KM. Ugovor sa ovom firmom potpisao je i Dom zdravlja Cazin, nabavljajući pritom respirator i EKG uređaj ukupne vrijednosti 67.000 maraka.

Iz ovih firmi, Instituta i Doma zdravlja nisu odgovorili na upite BIRN-a BiH.

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pokrenula je dvije nabavke respiratora za djecu i odrasle, međutim na stranici ove bolnice nije moguće pronaći podatke o tome da li je za nabavku ovih respiratora već zaključen ugovor.

Direktor Opće bolnice u Sarajevu Zlatko Kravić je ranije za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je bolnici vraćen novac za nabavku pet respiratora budući da dobavljači nisu mogli isporučiti opremu zbog zatvaranja granica.

Kako je tada kazao, oprema je i poskupjela – respiratori koji su prije koštali između 30.000 i 32.000 KM, danas se prodaju za 75.000 KM.

Do objave teksta BIRN BiH nije dobio zvaničan odgovor iz ove bolnice.

Azra Husarić Omerović