Vijest

BIRN dobitnik “Press Freedom Award” Reportera bez granica

3. Maja 2020.16:56
Na Svjetski dan slobode medija, grupa za zagovaranje Reporteri bez granica Austrija dodijelila je Balkanskoj istraživačkoj regionalnoj mreži (BIRN) godišnju nagradu “Press Freedom Award – A Signal for Europe”.
Ilustracija. Izvor: Piqsels

Bečki ured Reportera bez granica (Reporters Without Borders) objavio je da je mreža BIRN-a dobitnik nagrade za svoje hrabro istraživačko novinarstvo u istočnoj i sjeveroistočnoj Evropi i za svoju posvećenost borbi za ljudska prava, demokratiju i pravdu za žrtve ratnih zločina.

Nagrada također odaje priznanje osnivaču BIRN-a Gordani Igrić, koja je bila regionalna direktorica mreže do maja 2018. godine, za njen pionirski rad u uspostavljanju mreže.

“Počašćeni smo ovim priznanjem austrijskih kolega. Ono dolazi u kritično vrijeme za naš region, gdje su mediji često sputavani političkim ili poslovnim uticajima i nedostatkom resursa da izvještavaju izvan granica vlastite države”, kazala je direktorica BIRN-a Marija Ristić.

“Nagrada nam daje više motivacije da nastavimo sa beskompromisnim izvještavanjem uprkos stalnim napadima na naše novinare”, dodala je Ristić.

“Također smo zahvalni zbog priznanja našem osnivaču Gordani Igrić, koja je imala viziju za slobodnu regionalnu medijsku mrežu i koja je popločala put za nove generacije novinara i urednika, koji nastavljaju zagovarati vrijednosti ljudskih prava i demokratije”, rekla je ona.

Balkanska istraživačka mreža osnovana je 2004. godine kao mreža organizacija širom Balkana koja promovira slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrijednosti.

BIRN ima svoje lokalne organizacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji. Također ima uredništva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

BIRN-ova struktura ima prednost kombiniranja lokalne ekspertize i jedinstvene regionalne saradnje.

“The Press Freedom Award – A Signal for Europe” dodjeljuje se svake godine od austrijskog odjela Reportera bez granica, vodeće međunarodne neprofitne i nevladine organizacije koja štiti pravo na slobodu informiranja. Njen mandat je da promovira slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo i brani medijske radnike.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Od svog osnivanja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pri državnom i lokalnim sudovima u BiH te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i njegovom nasljedniku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS/MICT).