Članak

Čigoja i ostali: Presuda za zločine u Donjem Vakufu 10. aprila

11. Marta 2020.16:47
Nakon što je i Odbrana Milorada Glamočaka u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za zločine počinjene u Oborcima (opština Donji Vakuf), Sudsko vijeće je za 10. april zakazalo izricanje presude četvorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Odbrana četvrtooptuženog Glamočaka zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo navode optužnice.

Glamočak je s Brankom Čigojom, Željkom Todićem i Sašom Boškićem optužen za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda, počinjena 13. septembra 1995. godine. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda 11. mrkonjićke brigade VRS-a.

Branilac Slobodan Perić napomenuo je da optužnica tereti Glamočaka da nije spriječio i kaznio podređene za ubistva civila. Podsjetio je da se u optužnici navodi da je bezbjednjak brigade Pero Marić naredio ubistva u prisustvu Glamočaka i da se on s tim saglasio, a da su ostala trojica izvodili civile i strijeljali ih.

Prema riječima Perića, Tužilaštvo je moralo da dokaže da je u prisustvu Glamočaka izdata naredba, da je on znao da se pripadnici Izviđačkog voda spremaju da počine ubistva, da je znao da su ih izvršili, da je bio u obavezi da kazni počinioce, kao i da nije preduzeo mjere. Ništa od toga, kako je naveo, nije dokazano.

On se osvrnuo na izjave iz istrage dva prvobitno zaštićena svjedoka, podsjećajući da je jedan naveo da je Glamočak bio prisutan kada je Marić izdao naredbu, a drugi da je optuženi bio kada se Todić vratio od Marića.

“Ova dva svjedoka ili ne znaju šta se desilo pa izmišljaju ili im je neko drugi sastavio iskaze”, ocijenio je Perić.

On je dodao da su ovi svjedoci na suđenju drugačije govorili i da su im izjave bile “uvjerljivije”.

Branilac je istakao da Tužilaštvo nije dokazalo da je Glamočak imao efektivnu kontrolu nad jedinicom. Prema njegovim riječima, optuženi nije imao ovlaštenja da samostalno upotrebljava jedinicu niti da kažnjava njene pripadnike.

Perić je rekao da su optuženom bila uskraćena prava na odbranu kada sudija za prethodni postupak nije potvrdio optužnicu u odnosu na njega i kada je, nakon žalbe Tužilaštva, Vijeće donijelo drugačiju odluku.

On je u završnoj riječi spominjao i “dvostruke standarde”. Naveo je da je bio novčano kažnjen zbog takvih stavova, te da mu je kazna bila zamijenjena zatvorom nakon što je nije platio, iako se “disciplinske novčane kazne ne mogu zamijeniti zatvorom”.

“Ne znam kakvu će odluku donijeti Vijeće, ali znam da moj branjenik nije kriv. Nije počinio ono što mu se stavlja na teret i ne zna ko je počinio ubistva”, kazao je Perić.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2018. godine.

Marija Taušan


This post is also available in: English