Članak

Dreković Ramiz: Odobrenja za upotrebu artiljerije

10. Marta 2020.16:54
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je artiljerija Četvrtog korpusa dejstvovala na osnovu planske dokumentacije i odobrenja komandanta tog korpusa.

Nedim Hodo je rekao da je bio načelnik artiljerije u Četvrtom korpusu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), čiji je komandant bio optuženi Ramiz Dreković.

On je potvrdio da je u rejonu Bjelimića bilo istureno komandno mjesto (IKM) i da je bilo artiljerijskih oruđa, kao što su haubica 122 milimetra, top 107 milimetara i višecijevni bacač raketa. Dodao je da je na tom području bila i 649. brigada, koja je imala svoju minobacačku bateriju.

Na pitanje da objasni način upotrebe artiljerije, svjedok je odgovorio da je na osnovu zamisli komandanta pripremao prijedlog sa planom dejstava, koji je dostavljao načelniku Štaba na analizu, a on potom prosljeđivao komandantu na odobravanje.

Hodo je objasnio da su odobreni planovi prosljeđivani potčinjenim jedinicama. Naveo je da je na osnovu odobrenih planova komandant IKM-a mogao narediti upotrebu artiljerije.

On je kazao da su komandantu korpusa dostavljani izvještaji o upotrebi artiljerije od komandira odjeljenja, preko komandira baterije do komandanta mještovitog artiljerijskog puka.

Hodo je potvrdio je da je bilo nedovoljno municije i da se strogo vodilo računa o njenoj potrošnji, te da se bez komandanta korpusa nije mogla ispaliti nijedna granata. Na pitanje Odbrane, on je potvrdio je mislio na odobrena dejstva.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa ABiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Na pitanja Odbrane, svjedok Hodo je potvrdio da se planska dokumentacija za artiljeriju slala i komandantu ABiH na odobravanje.

Kako je rekao, nikada nije vidio odobren plan gađanja po civilnim ciljevima, niti mu je Dreković ikada naredio da gađa civilne ciljeve.

Složio se s braniocem Mirsadom Crnovršaninom da je Dreković strogo poštovao lanac komandovanja i da nije čuo da je nekada izdao naređenje nižim jedinicama.

On je kazao da su ciljevi utvrđivani na osnovu podataka obavještajnih organa. Naveo je da je imao obavještajne podatke da u Kalinoviku postoje vojni ciljevi.

Nastavak suđenja je 24. marta.

Marija Taušan