Članak

Čigoja i ostali: Odbrana Saše Boškića traži oslobađajuću presudu

4. Marta 2020.16:28
Odbrana Saše Boškića je u završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Donjem Vakufu zatražila oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo navode optužnice.

Analizirajući više iskaza svjedoka Tužilaštva BiH Mehmeda Heremića, Odbrana je ukazala da on nije bio očevidac ubistava 28 osoba u Oborcima, ali je imao priliku da vidi lice koje je mogući počinilac ovog djela.

“Svjedok nije naveo da je učestvovao moj branjenik, kao i niko od optuženih”, rekao je branilac Petko Pavlović.

Uz Sašu Boškića, optužnica tereti i Branka Čigoju, Željka Todića i Milorada Glamočaka za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Pavlović je kazao kako je spomenuti svjedok pet puta davao iskaz o događaju i da niti jednom nije spomenuo Sašu Boškića, kao ni ostale optužene.

Branilac je dodao i da je medijsko izvještavanje o ovom predmetu moglo utjecati na svjedoke, jer su vrlo često izvještavali o toku suđenja uz fotografije optuženih.

Odbrana se, između ostalog, osvrnula i na izjave svjedoka T.G. i Vladimira Jarića, kazavši da su oni jasno i odlučno osporili svoje iskaze iz istrage.

Spominjući ličnost optuženog Boškića, Odbrana je rekla kako on nikada prije nije ispoljavao mržnju prema nesrpskom stanovništvu.

U završnom izlaganju Odbrana je rekla kako svjedoci Tužilaštva nisu potvrdili optužnicu.

Odbrana je također izrazila saučešće porodicama stradalih u Oborcima.

Nastavak suđenja je 13. marta, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Glamočaka.

Azra Husarić Omerović