Članak

Kosorić i ostali: Konvoj zaustavljen u Lukama i vraćen u Potočare

28. Februara 2020.13:24
Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za genocid u Srebrenici ispričao kako je 12. jula s ranjenicima trebao biti evakuisan u Kladanj, ali da se, nakon zaustavljanja konvoja u Lukama, kamion morao vratiti u Potočare.

Hamdija Tabaković je izjavio da je u julu 1995. godine živio u Srebrenici, gdje je vojno angažovan da pruža otpor srpskoj vojsci, koja je sve više “stezala obruč”. Kako je svjedok kazao, 10. jula je ranjen u gornji dio lijeve noge, i drugovi ga nose u bolnicu u Srebrenicu, odakle se ranjenici 11. jula prebacuju u halu koja se nalazila s desne strane današnjeg Memorijalnog centra Potočari.

Prema svjedočenju Tabakovića, nakon što su tu prenoćili, počela je evakuacija ranjenika kamionima.

“Krenuli smo put Kladnja kroz Bratunac, Miliće i Vlasenicu. Konvoj je par puta bio zaustavljen, ali se niko nije penjao na kamione. Kad smo došli na zadnju barikadu u Luke, gdje je trebala biti primopredaja, konvoj je zaustavljen”, rekao je svjedok, dodavši kako su tada “neki ljudi u zeleno-šarenim uniformama skočili na kamion i počeli izgoniti narod”.

Svjedok je kazao kako je zajedno s još dvoje ranjenika ostao na kamionu, te da je čuo kratke rafale i pojedinačne pucnjeve, nakon čega je izdata naredba da se konvoj vrati u Potočare.

“Noćili smo na ‘Žutom mostu’ jer iz sigurnosnih razloga nismo mogli ka Potočarima. Trinaestog jula se pred kamionom ukazao general Mladić i pitao znamo li ko je, te da li sam bio vojnik. Ja sam slagao da nisam, nakon čega je on pitao: ‘Ko je pobio ovolike Srbe ako niko nije bio vojnik?’”

Poslije toga je, prema njegovom svjedočenju, odvezen u Dom zdravlja u Bratuncu, gdje ostaje sedam-osam dana, nakon čega ga “Crveni križ” prevozi u Tuzlu.

Tabaković je svjedočio na suđenju protiv Mileta Kosorića, nekadašnjeg komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčila Tešića, bivšeg pripadnika Vojne policije ove brigade, kojima je na teret stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Drugi svjedok Tužilaštva, Dragiša Matić je rekao da je od kraja 1993. godine bio u sastavu Vlaseničke brigade kao vojni policajac. Prema njemu, u julu 1995. je Vojna policija određena za pratnju komandanta Mileta Kosorića, što je svjedok lično obavljao.

“Na Petrovdan smo bili na Lukama. Trebao se obezbijediti put da prođe stanovništvo”, kazao je svjedok, pojasnivši kako je Petrovdan 12. jula i da u momentu njihovog dolaska, u podne, na Lukama nije bilo civila.

Kako je Matić rekao, po dolasku autobusa i kamiona, on nije vidio da pripadnici Vlaseničke brigade prilaze autobusima, da se neko izdvaja, te da on sam nije prilazio.

“Nakon toga smo se vratili u Vlasenicu, trebali obezbijediti Rudnik, a poslije toga idemo u Žepu”, ispričao je svjedok, dodavši na pitanje Odbrane Kosorića kako su u Žepu otišli istog dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. mart.

Nermina Kuloglija-Zolj