Članak

Dragičević i ostali: Bez pisanog traga o izviđačkom angažmanu

28. Februara 2020.13:04
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedoci Odbrane Radojice Ristića kazali su da izviđači nisu podnosili pisane izvještaje i da se ne sjećaju “diverzije iz februara 1993. godine”.

Tužilaštvo BiH ispitalo je dva svjedoka Ristićeve Odbrane, koji su na prošlom ročištu dali alibi optuženom, govoreći o njegovom učešću u izviđanju.

Tužioca Džermina Pašića interesovalo je da li su izviđači podnosili izvještaje. Miloje Joksimović, koji je bio komandir voda, rekao je da su izviđači “motorolom” javljali ukoliko su primijetili neko kretanje, te da su ga usmeno obavještavali po povratku s terena.

On je kazao da nije vodio nikakav dnevnik izviđača kao ni da su mu oni podnosili pisane izvještaje.

Na tvrdnju tužioca da svjedok nije vidio bilo kakav materijalni dokaz da je Risitić tog dana bio na terenu, Joksimović je rekao da nije.

Ristiću se sudi s Lukom Dragičevićem, Bobanom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem za ubistvo 20 putnika otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Svjedok Joksimović je kazao da se ne sjeća da li je u februaru 1993. godine bilo nekih diverzija.

Na pitanja Tužilaštva svjedok Vinko Nikolić je kazao da kao izviđač nije podnosio izvještaje, nego da su “motorolom” javljali informacije. On se nije mogao sjetiti neke diverzije iz februara 1993. godine.

Oba svjedoka su rekla da su i izviđačima dijeljeni obroci.

Nastavak suđenja je 13. marta.

Marija Taušan