Članak

Pažin i ostali: Tužilaštvo izmijenilo optužnicu za zločine u Stocu

27. Februara 2020.15:00
Na suđenju Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, koji se terete za zločine počinjene 1993. na području Stoca, Sudsko vijeće je prihvatilo izmijenjenu optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilac Igor Dubak je pojasnio da je zbog smrti dvojice optuženih izmijenjena optužnica u kojoj su konkretizovane pojedine radnje.

Odbrana je navela da je optužnica neutemeljena, da se ne vide izmjene i da je identična prvobitnoj, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je rekla da nema izmjene pravne kvalifikacije u optužnici niti je na bilo koji način otežan procesni položaj optuženih.

Bojan Krešić, koji brani optuženog Vidu Krešića, među materijalnim dokazima je uložio uredbu o mobilizaciji, potom obavještenje o učešću neprijateljskih snaga unutar Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), te dopis Federalnog ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kojim dokazuje učešće sedam svjedoka Optužbe u oružanim snagama.

Tužilaštvo je odgovorilo da svjedoci na koje se dopis odnosi, u vremenu koje tretira optužnica nisu bili pripadnici nikakve vojne formacije, dok je za ostale dokaze iznijelo prigovor relevantnosti, objašnjavajući da se u njima ne spominju ni imena optuženih niti oštećenih.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Tužilaštvo je među dokazima replike uložio zapisnike o pretresanju stana i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta od Mirka Raguža, rješenje o njegovom ličnom dohotku, kao i iskaznicu civilne zaštite u kojoj se navodi da je “zapovjednik straže Stolac”.

Dokazi se, nastavio je tužilac, odnose na način pribavljanja dokumentacije koja je predočena optuženom Pažinu kada je svjedočio na jednom od prošlih ročišta.

“Iz dokumenata se vidi da je Mile Pažin imenovao Mirka Raguža za zapovjednika straže”, dodao je tužilac.

Pažinov branilac Marko Raguž se usprotivio ovim dokazima, pojasnivši da nemaju veze ni sa čim i da se odnose na pokojnog Mirka Raguža, protiv kojeg se ne vodi postupak.

“Načelnik Ureda za odbranu Stolac je potpisao iskaznicu i rješenje, a ne optuženi”, kazao je branilac.

Nastavak suđenja je 5. marta.

 

Haris Rovčanin