Članak

Ramić Ćamil i ostali: Modri i krvavi zatvorenici

24. Februara 2020.11:35
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je premlaćivan na području Goražda nakon što je odveden od kuće dok je skupljao sijeno.

Rajko Elek je kazao da je u julu 1995. godine s bratom skupljao sijeno u blizini roditeljske kuće na području Pala kada su došli nepoznati vojnici i odveli ih, zajedno sa Ruštom Spahićem, Bošnjakom koji je tu čuvao stoku. Svjedok je rekao da su ih odveli u Osanicu (opština Goražde) i da su isprebijani.

“Kaže: ‘Sad ćete biti ispitani, u kojoj si brigadi bio, koliko si Muslimana pobio’… Polomili su mi zube”, izjavio je Elek, koji je tada imao 60, a danas ima 88 godina.

Kako je kazao, iz Osanice su prebačeni u Goražde i smješteni u podrum zgrade ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica). Naveo je da je tu bilo i nekoliko zatvorenika iz Rogatice i Rudog.

Odmah sutradan su vođeni na ispitivanje. Elek je rekao da nije poznavao ta lica, ali da je kasnije od drugih čuo da su bili neki Spahović, Trebinjac i Radača.

Prema njegovim riječima, Radača bi znao sići u podrum i pitati šta ima, a drugi su se prema njemu odnosili kao prema starješini.

Elek se prisjetio kako je, nakon što je pala granata, grupa od šest uniformisanih lica došla u podrum i isprebijala ih.

“Cipelama gaze po nama. Ležiš k'o balvan… Nedjelju dana nismo mogli ustati”, kazao je svjedok, dodajući da su i drugi zatvorenici bili modri i krvavi.

Kako je rekao, imao je polomljena rebra, te je dolazio ljekar i dobio je lijekove. Elek je kazao da je u zatvoru ostao do 6. februara 1996. godine.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmedu Dobrači za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Svjedok Elek je na fotografijama identifikovao lice koje poznaje kao Radaču, te rekao da ih on nije tukao. Odbrane su prigovorile na zakonitost načina prepoznavanja.

Na pitanja Dobračinog branioca Senada Pizovića svjedok je odgovorio da su mu i prije suđenja pokazane fotografije, ali da mu niko nije sugerisao koga treba da identifikuje.

Nastavak suđenja je 9. marta.

Marija Taušan