Članak

Zatraženo raspisivanje potjernice za Goranom Tešićem, kome se sudi za zločine u Vlasenici

19. Februara 2020.09:49
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Državnog suda zatražilo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora za Gorana Tešića, kojem se sudi za zločine počinjene u Vlasenici.

This post is also available in: English

Kako je rekao tužilac Dževad Muratbegović, Goran Tešić nije pristupio na prethodno ročište, zbog čega je Tužilaštvo naredilo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se izvrši potraga za optuženim.

“Otišli su na adresu i utvrdili da ne boravi na toj adresi, te su od kolega s posla čuli da se od 31. januara nije pojavio na poslu”, kazao je tužilac Muratbegović, dodavši kako je optuženi 29. januara izašao na Graničnom prelazu Karakaj, ali se istog dana vratio.

Branilac optuženog Miloš Perić je rekao kako je vršio provjere identične onima koje je provela SIPA, ali da nema nikakvih saznanja.

“Pokušavao sam ga dobiti i na telefon putem kojeg smo komunicirali, ali se ne javlja”, kazao je Perić, dodavši kako odluku za određivanje mjera pritvora ostavlja na ocjenu Sudu.

Perić je na ročištu održanom 3. februara rekao “da se sa svojim branjenikom čuo prošle sedmice”, dok je optuženi Zoran Tešić kazao da mu se brat ne javlja na telefon.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je rekao kako se ovaj predmet skoro priveo kraju, te pitao za mišljenje o razdvajanju predmeta optuženog Gorana Tešića u odnosu na Simu Stupara i Zorana Tešića. Tužilaštvo je kazalo kako se ne protivi prijedlogu, dok je branilac Perić rekao kako i tu odluku ostavlja na ocjenu Suda.

Tešićima i Stuparu se sudi za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci, te napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje im je počelo u martu 2019. godine, a Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Zoranom Stuparom u januaru, koji je također bio obuhvaćen potvrđenom optužnicom.

Odluka o prijedlogu Tužilaštva će biti donesena naknadno.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je pisala da su protiv 47 osoba koje su optužene za ratni zločin trenutno raspisane potjernice.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English