Članak

Josipović i ostali: Uložene forenzičke analize

18. Februara 2020.17:02
Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je izvještaje vještaka Dušana Janca, koji je analizirao forenzičke materijale.

Uloženi su Jancovi izvještaji sa ažuriranim podacima od 2009. do 2013. godine, koji su u vezi sa forenzičkim materijalom prikupljenim tokom ekshumacija vezanih za Srebrenicu.

Tužilac Ibro Bulić nije imao pitanje za vještaka, koji je svjedočio video-vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a Odbrane su prigovorile na ulaganje izvještaja, navodeći da Janc ne može biti nepristrasan s obzirom da je prve analize sačinio radeći kao istražilac Haškog tužilaštva.

Janc je na pitanja branilaca odgovorio da je u Tužilaštvu u Haagu počeo raditi 2006. godine i da nije učestvovao u ekshumacijama, ali da je obišao grobnice na terenu.

On je kazao da je na poziciji glavnog istražioca, kad su u pitanju ekshumacije, naslijedio Deana Manninga i da je u svojim izvještajima naglasio šta je uzeo od njegovih zaključaka.

Janc je rekao da se ne sjeća da li su on i Manning u Haškom tribunalu iskaz davali kao vještaci ili svjedoci, navodeći da to za njega nije bitno pitanje.

On je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, kojima se sudi za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima i za pogubljenja muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP) CJB-a, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Na sugestiju Tešićevog branioca Danila Mrkaljevića da su njegovi izvještaji rezime tuđih zaključaka, Janc je kazao da je sačinio rezime određenih nalaza, ali da veze između grobnica predstavljaju njegovu vlastitu analizu.

Navodeći da se u njegovim izvještajima spominju zaključci stručnjaka za zemlju, polen, satove, te paleontologa i drugih, Vasićev branilac Aleksandar Lazarević je pitao Janca da li tačnost njegovih izvještaja zavisi od tačnosti nalaza drugih eksperata. On je odgovorio da jeste tako, ali da su nalazi tih eksperata u dodatku izvještaja i da je mislio da treba da uvrsti mišljenja drugih.

Janc je potvrdio da se u njegovom izvještaju govori i o posmrtnim ostacima pronađenim na površini i da se oni odnose na lica iz kolone koja je krenula prema Tuzli.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. mart, kada se očekuje vještak Odbrane, kao posljednji prijedlog dokaza, nakon čega će Tužilaštvo imati priliku za repliku.

 

Marija Taušan