Članak

Paprica i Ognjenović: Saznanja za Papru, Mačka i Neđu

17. Februara 2020.16:42
Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je čula da su zaštićenu svjedokinju u Miljevini kod Foče silovali Papro, Mačak i Neđo.

Zaštićena svjedokinja A-3 je rekla da misli da je od svjedokinje A-2 čula informacije o tom silovanju. Ona je kazala da je A-2 živjela u Staroj Koloniji u Miljevini, kao i A-1, ali da nije sigurna da li joj je ona to rekla.

Ona je dodala da je čula da je A-1 silovana u barakama u kojima su živjeli, ali ne u njenom stanu.

Na pitanje o tri lica čije je nadimke čula, A-3 je odgovorila da je Miljevina mala i da su se svi poznavali, te da su svi bili vezani za rudnik.

“Mačak je moj školski drug Slavko Ognjenović. Meni nije ništa uradio, čak je jednom izvadio cigaru i zajedno smo pušili ispred zgrade. Kad sam čula od A-2 da je silovana A-1, razočarala sam se”, kazala je svjedokinja.

Ona je navela da je Papro – Radovan Paprica, koji je radio u rudniku i koga je slabije poznavala. Dodala je da je čula da je Neđo Golubović poginuo.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su 9. juna 1992. godine, s još jednom osobom, na grub način silovali svjedokinju A-1 u Miljevini. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Na pitanja Odbrana, A-3 je rekla da je informacije o silovanju svjedokinje A-1 dobila nakon što je napustila Foču, ali ne zna tačno kada, moguće i nakon nekoliko godina.

Optuženi Paprica je naveo da on svjedokinju ne zna i da nije tačno da je radio na bageru na površinskom kopu.

Ona je kazala da ne zna da li je i gdje je bio angažovan Ognjenović. Na pitanje branioca Miodraga Stojanovića zašto je u ranijem iskazu navela da je čula da su A-1 silovali trojica pripadnika srpske milicije, ona je odgovorila da ne zna otkud to u iskazu.

Na tvrdnju da A-2 nije rekla gdje je bilo silovanje, odnosno da A-1 nije silovana u svom stanu, svjedokinja je kazala da je čula šta su pričale žene.

A-3 je govorila i o počecima rata u Foči i kako su gorjela sela oko Miljevine, a muškarci bošnjačke nacionalnosti odvođeni iz stanova. U grupi od 35 muškaraca odvedenih 9. juna 1992. godine, kako je izjavila, bio je i njen suprug. Navela je da se niko od njih više nikad nije vratio.

Ispričala je da su im početkom septembra rekli da idu u razmjenu i da je sa drugima prebačena u sportsku dvoranu “Partizan” u Foči. Kazala je da je odatle sa pet žena i četvero djece odvedena u stan pored policije i da je jedna po jedna žena silovana u susjednoj sobi. Kako je navela, doživjela je višestruko silovanje.

Ona je rekla da je puštena nakon pet do šest sati i da je na ulici sreo policajac, koji je nju i dvoje djece sklonio u stan u istoj zgradi. Dodala je da su sutradan ujutro došli po nju i druge, te su autobusima odvezeni prema Goraždu.

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Emir Vardo posvjedočio je kako je 2015. po nalogu Tužilaštva provjeravao identitet lica po nadimcima Mačak, Papra i Neđo.

On je kazao da je utvrdio da se radi o Slavku Ognjenoviću, Radovanu Paprici i Neđi Goluboviću, te da su se podaci o njima poklapali sa navodima iz izjave koju je svjedokinja A-1 ranije dala.

Dodao je da je utvrdio i da je sestra Paprice živjela u Staroj Koloniji, kao i A-1.

Odbrane su svjedoka ispitivale koliko je siguran u vezi sa utvrđivanjem identiteta, na što je on rekao da su informacije potvrđene. Branilac Stojanović je kazao da će zatražiti identitet operativnog izvora koji je dao informacije o Mačku, jer, kako je naveo, njegov branjenik tvrdi da postoje tri lica sa tim nadimkom.

Nastavak suđenja je 24. februara.

Marija Taušan