Članak

Perišić i Zoranović: Optuženi spasio četveročlanu porodicu

12. Februara 2020.12:06
Svjedoci Odbrane Vinka Zoranovića zvanog Joja, optuženog za zločine počinjene u Rogatici, ispričali su da nemaju saznanja da je učinio nešto loše tokom rata, kao i da imaju samo riječi hvale o njemu.

Zaštićeni svjedok P-7 je kazao kako je prije rata kroz svoj posao poznavao optuženog Zoranovića kao pristojnog momka iz domaćinske porodice.

“U toku rata ništa loše nisam čuo o njemu. Ne znam ovaj slučaj što se tuži, nepoznato mi je odakle je došlo”, rekao je svjedok, dodavši da je nakon rata čuo o optuženom dobre stvari, odnosno da je spasio jednu bošnjačku četveročlanu porodicu.

Zoranoviću se sudi zajedno s Božidarom Perišićem zvanim Boban za zločine počinjene u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine. Prema optužnici, oni su vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Zoranović se tereti da je u noći sa 20. na 21. juni 1992. godine iz Crkvenog doma izveo S.R., odveo je u zgradu prekoputa, te je silovao u jednom od napuštenih stanova. Također je optužen da je u Srednjoškolskom centru u Rogatici silovao zaštićenu svjedokinju R-1.

Drugi zaštićeni svjedok P-6 kazao je kako je odrastao sa Zoranovićem zvanim Joja, pojasnivši da optuženi taj nadimak ima još iz ‘70-ih godina, po istoimenom liku iz filma “Kozara”.

Zoranovića je svjedok opisao kao sportistu te “strastvenog nepušača”. U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da ne zna da li je optuženi pušio tokom rata, budući da tada nije bio u Rogatici.

“Poznajem ga kao velikog druga. Prošli smo taj život a da se nismo ni pogurali”, kazao je P-6, dodavši da nije čuo ništa ružno za optuženog.

On je naveo da je dobro poznavao svjedoke R.S. i R-2, dok je R-1 nešto slabije poznavao. Za R.S. svjedok je rekao da potiče iz časne porodice i da je bila druželjubiva. Dodao je da je čuo kako je silovana, ali da u tom kontekstu nije čuo ništa vezano za optuženog.

Na ovom ročištu u korist Zoranovićeve Odbrane svjedočio je i Novak Nedić, koji je kazao kako optuženi potiče iz časne i poštene porodice.

“Nikad nije pušio, niti pio. Znam ga kao vrlo dobrog čovjeka”, rekao je svjedok.

Svjedokinja R.S., koju je poznavao, prema Nediću, čas je bila ljuta, čas nervozna. Svjedok nije mogao da se sjeti da je čuo nešto u vezi sa optužbama koje se Zoranoviću stavljaju na teret u vezi sa R.S.

Za svjedoka R-2 Nedić je kazao da je bio u dobrim odnosima s Rajkom Kušićem.

Kušić je optužen kao komandant Rogatičke brigade VRS-a za zločine počinjene na području Rogatice. On je nedostupan bosanskohercegovačkim pravosudnim organima.

Suđenje će se nastaviti 26. februara.

Lamija Grebo