Članak

Matuzović i ostali: Ekshumacija u Bukovoj Gredi u Orašju

12. Februara 2020.15:14
Na suđenju desetorici optuženih za zločine počinjene u Orašju, doktor sudske medicine ispričao je da je prisustvovao ekshumaciji posmrtnih ostataka na groblju u Bukovoj Gredi (općina Orašje).

Anto Blažanović, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH svjedočio kao stručni svjedok, kazao je kako misli da je ekshumacija na groblju u Bukovoj Gredi bila krajem 2010. godine, a da su detalji zapisani u obdukcionim zapisnicima.

Tužilac Milanko Kajganić svjedoku je prezentovao dokumentaciju o ekshumaciji i identifikaciji za pet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Bukovoj Gredi. Svjedok je potom rekao da je ekshumacija bila 30. novembra 2010. godine.

“Ekshumacije se rade u cilju identifikacije osoba i pokušaja ili utvrđivanja uzroka smrti”, kazao je Blažanović.

Svjedok je potvrdio da je radio vanjski pregled posmrtnih ostataka Save Sarića, Ranka Stojnića, Aleksandra Petrovića, Jećima Cvijanovića i Blage Danilovića.

Pojasnio je da na skeletu Sarića nije bilo tragova koji bi ukazivali na koji način je umro.

“Osim prirodne smrti, mogući su drugačiji načini umiranja, što se na osnovu skeleta nije moglo utvrditi”, rekao je Blažanović.

Govoreći o uzroku smrti Stojnića, kazao je da je utvrdio da je imao višestruko izlomljene kosti glave, te da je moguće da je umro na neprirodan način, djelovanjem projektila iz vatrenog oružja ili djelovanjem fragmenta eksplozivne naprave.

O uzroku smrti Petrovića nije se izjašnjavao, a potvrdio je da je zapisnik o utvrđivanju identiteta on ispunio i potpisao. Dodao je da se radi o vjerovatno nasilnoj smrti Cvijanovića, ali da nije siguran.

Uzrok smrti Danilovića su, prema riječima Blažanovića, strijelne rane trbuha i desne potkoljenice.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Na ovom suđenju bilo je planirano da nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju za dvije svjedokinje iznese neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić, ali za to nisu bili ispunjeni zakonski osnovi jer dio dokaza iz vještačenja Tužilaštvo nije predložilo uz optužnicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar.

 

Albina Sorguč