Članak

Paravac i ostali: Premlaćivanje od strane “beretki” u Doboju

11. Februara 2020.13:49
Na suđenju za zločine počinjene u Doboju, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je bio zatvoren u centralnom zatvoru u ovom gradu, kao i da je bio pretučen.

Nermin Krdžalić je rekao da je 10. maja 1992. godine bila predaja oružja u njegovom mjestu Grapska, te da je stanovništvo nakon toga otišlo u Kostajnicu, gdje su odvojeni muškarci i odvedeni u školu na noć ili dvije.

Svjedok je objasnio da su potom bili prebačeni u vojni hangar u Barama, a nakon sedam do osam dana on je bio prozvan te odveden u “centralni MUP u Doboju”, gdje su njega i još dvojicu muškaraca prije ispitivanja pretukle osobe sa crvenim beretkama.

“Rekli su da raširimo noge i onda počeli udarati”, opisao je svjedok, dodavši da mu je bila razbijena glava, te da i danas osjeća posljedice.

Prema njegovim riječima, u MUP-u je bio ispitan, nakon čega je čekao na hodniku, kada su ga opet počele tući osobe u crvenim beretkama. U unakrsnom ispitivanju svjedok je potvrdio da je inspektor koji ga je ispitivao bio korektan prema njemu.

Krdžalić je naglasio da je potom bio odveden u centralni zatvor. Tu su, kako je kazao, dolazile “neke beretke”, kada bi čuvari morali otključati određene ćelije, te su se dešavala fizička maltretiranja.

Na upit Tužilaštva da li mu je poznat zatočenik Marko iz Odžaka, svjedok je odgovorio: “Bio je sa mnom u ćeliji. Njega su naveče izveli. Šta je bilo – da li je tučen… Ubacili su ga oko 04:00 ili 05:00. On je podlegao”, rekao je svjedok.

Krdžalić je svjedočio na suđenju Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, koji su optuženi da su u periodu od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima na području Doboja.

Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Suđenje će se nastaviti 3. marta.

Lamija Grebo