Članak

Ninković: Odvojeno ili paralelno suđenje

11. Februara 2020.14:44
Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH da se predmet Milana Ninkovića spoji s predmetom Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića, optuženih za zločine protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva počinjene na području Doboja.

Predsjedavajući sudija Davorin Jukić je na statusnoj konferenciji pojasnio da je, prema posljednjem nalazu i mišljenju vještaka medicinske struke, zdravstveno stanje optuženog Ninkovića stabilno, te da je on “ograničeno sposoban da prati suđenje, jer se radi o složenom predmetu”.

“S obzirom na nalaz, mišljenje i oboljenje kod optuženog Ninkovića, još uvijek postoji mogućnost da optuženi bude nesposoban za suđenje, što bi opet odgađalo postupak”, rekao je Jukić u svom obrazloženju.

Jukić je kazao kako postoji mogućnost “paralelnog suđenja” u ova dva predmeta – da su svi prisutni kada se izvode dokazi koji se tiču svih optuženih, ili da se jedne sedmice održi ročište u predmetu “Ninković”, a druge u predmetu “Paravac i ostali”.

Tužilaštvo je istaklo da ne postoji nijedan svjedok koji je relevantan za jednog optuženog, a ne za ostale po konceptu optužnice, s obzirom da im se na teret stavlja udruženi zločinački poduhvat.

Tužilac Džermin Pašić je rekao kako bi u slučaju paralelnog suđenja Tužilaštvo došlo u nepovoljniji položaj u odnosu na Odbrane, te da bi moglo doći do zloupotrebe.

“Dovedeni smo u poziciju da je Tužilaštvo procesnom odlukom ovog vijeća prinuđeno da improvizuje”, kazao je Pašić.

Ninkovićeva Odbrana je navela da se ne protivi bilo kom rješenju koje Sud donese u pogledu dinamike suđenja, a optuženi Ninković je istakao kako mu je u interesu da se ovaj postupak što prije završi, dok je Odbrana Paravca naglasila kako paralelno suđenje ne smatra ispravnim rješenjem.

Advokat Miodrag Stojanović, koji brani optuženog Bjeloševića, naveo je da smatra kako je procesno opravdanije da se svjedoci jednom ispitaju, te da sve četiri Odbrane budu prisutne u sudnici, dok je Odbrana Savića istakla kako ovu odluku prepušta Vijeću.

Optužnica tereti Ninkovića da je, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, progonom civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Paravcu, Bjeloševiću i Saviću na teret se stavlja da su u periodu od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima. Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Predmet “Ninković” je zbog zdravstvenog stanja optuženog, nakon više mjeseci odlaganja i vještačenja, u julu 2019. odvojen u odnosu na Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića.

Vijeće će svoju odluku saopćiti na ročištu u predmetu “Paravac i ostali” 3. marta, a optuženog Ninkovića će obavijestiti pisanim putem.

 

 

Lamija Grebo