Članak

Kordić Jure i ostali: Zaštićena svjedokinja iz stana odvedena u “Vojno”

10. Februara 2020.15:51
Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala kako je u oktobru 1993. godine odvedena u “Vojno”.

“Dvojica su došla. Bili su u vojnoj uniformi sa oznakama HVO-a i rekli da ne smijemo nigdje ići, da će doći po nas”, ispričala je zaštićena svjedokinja “O”.

Ona je dodala kako su nju i još jednog zaštićenog svjedoka, dan ili dva poslije, iz stana odveli u “Vojno”.

“Prvo su njega uveli, ja sam bila u hodniku. Ispitivali su ga u jednoj prostoriji. Ja sam na hodniku čula kako govori ‘majko moja’”, kazala je svjedokinja, dodavši kako ga je po glasu prepoznala.

Svjedokinja “O” je u logoru provela dva i po mjeseca, gdje je, kako je rekla, kuhala i čistila. Dio njenog iskaza bio je zatvoren za javnost, a svjedočila je u predmetu protiv Jure Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca, koji se terete za zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjene tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na ovom ročištu saslušan je zaštićeni svjedok “D”, čije je svjedočenje bilo u cijelosti zatvoreno za javnost.

Nermina Kuloglija