Članak

Dragoslav Bojić ne može putovati na suđenje

10. Februara 2020.15:32
Dragoslav Bojić, optužen za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, zbog svog teškog zdravstvenog stanja nije sposoban putovati iz Banje Luke na suđenje u Sarajevo, rekao je vještak medicinske struke Josip Mišković.

Mišković smatra da optuženi nije u mogućnosti putovati na suđenje iz Banje Luke i da mu nije preporučljivo dugotrajno sjedenje, stajanje ili hodanje zbog mogućih komplikacija, što je zaključio na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije.

“U tom slučaju, takvo putovanje bi se moralo obaviti uz mobilizaciju i u ležećem položaju”, kazao je Mišković.

Za zločine počinjene u Kotor-Varoši, ranije se sudilo Bojiću uz još petoricu optuženih. Zbog Bojićevog zdravstvenog stanja, postupak protiv njega je razdvojen u aprilu 2016. godine

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, osim Bojića optuženi su i Savo Tepić, Duško Maksimović, Duško Vujičić, Ilija Kurušić i Radojko Keverović. Bojić je optužen da je zločine činio kao komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši.

U toku je odvojeni postupak protiv Tepića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičića, aktivnog policajaca, Maksimovića, rezervnog policajca, i Kurušića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), dok je postupak u odnosu na optuženog Keverovića također razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja.

U decembru 2014. preminuo je Rade Škorić, kojem se također sudilo u ovom predmetu.

Sud će u narednom periodu od pola godine zakazati ponovno medicinsko vještačenje.

Azra Husarić Omerović