Članak

Kosorić i Tešić: Odvođenje muškaraca

7. Februara 2020.15:12
Svjedokinja Tužilaštva BiH je na suđenju za genocid u Srebrenici kazala kako su 1995. godine nestali njen suprug, braća i drugi članovi porodice.

Sedina Salčinović je ispričala kako je 11. jula 1995. godine vojska ušla u Srebrenicu, te da je rečeno ženama i djeci da se upute “prema UNPROFOR-u”. Njen suprug ostao je da ide preko šuma ka Tuzli.

Svjedokinja je pojasnila da je tog dana bila u fabrici u Potočarima, s drugim ženama i djecom. Dodala je kako su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) “zalazili i odvodili muškarce koji su bili tu”.

Ona je kazala da je u Potočarima bila dvije noći, te da je narednog dana, sa članovima porodice te ženama i djecom, kamionom odvezena u Tišču. Na putu do Tišče, na jednoj livadi vidjela je muškarce kako sjede.

U Tišči su, kako je izjavila, odvajani muškarci.

“Nisam vidjela koliko ih je odvojeno, a vidjela sam da odvedoše jednog”, rekla je Salčinović, dodavši da je jedan muškarac odveden u šumi. Ona je naglasila da je potom s drugim ženama i djecom u konačnici otišla za Kladanj.

Svjedokinja je istakla kako su 1995. godine nestali njen suprug, trojica braće i dva djevera, te da su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, izuzev ostataka jednog djevera.

Optuženi Mile Kosorić je svjedokinji izrazio saučešće zbog tragedije koja ju je zadesila, te joj se zahvalio ukoliko je “rekla istinu”.

“Nisam doprinio ničim da imate tu tragediju”, kazao je Kosorić.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade VRS-a, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Mirče Dragić je rekao kako je u julu 1995. bio vozač i mehaničar u radionici Drinskog korpusa u Vlasenici. Istog mjeseca, kako je naveo, dobio je zadatak da prati kolonu autobusa sa stanovništvom koja je išla prema Kladnju u slučaju da dođe do kvara vozila.

On je kazao da se vratio iz Tišče zbog kvara jednog autobusa, a da je “drugi put išao skroz do kraja, u Luke”.

Tužilaštvo je predočilo izjavu iz istrage prema kojoj je svjedok naveo da je u Lukama vidio neke pripadnike Vojne policije, ali da se ne sjeća da li su bili pratnja autobusa ili pripadnici Vlaseničke brigade, što je Dragić i potvrdio. Negirao je da je poznavao nekoga iz Vojne policije Vlaseničke brigade.

Treći svjedok Branko Đurić, nekadašnji vozač u komandi pozadine Vlaseničke brigade, ispričao je kako je 1995. godine bio “na Trnovu”, te da je saznao za akciju u Srebrenici. Dodao je i da je po povratku iz Trnova vidio vozila s civilima.

U unakrsnom ispitivanju potvrdio je kako mu je poznato da je Drinski korpus izvodio akciju prema Žepi, te da su ti civili otišli za Kladanj preko Vlasenice i Tišče. Pojasnio je da je to bilo nakon dešavanja u Srebrenici.

Suđenje će se nastaviti 14. februara.

Lamija Grebo