Članak

Ćurčić: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

6. Februara 2020.14:36
Državno tužilaštvo je na suđenju Saši Ćurčiću, optuženom za zločine počinjene u Foči, uložilo 170 materijalnih dokaza, čiji je spisak u sudnici samo prikazan, bez obrazloženja na koje okolnosti se predočavaju.

Na ovom ročištu Odbrana je također ulagala materijalne dokaze, među kojima i iskaz svjedokinje S-11 iz istrage.

Ćurčićev branilac Slaviša Prodanović je pročitao dio iskaza iz istrage svjedokinje S-11 u kojem je rekla da se ne sjeća osobe sa imenoma Saša ni Milomira Davidovića zvanog Liči, kao niti ijednog imena.

Na upit istražitelja da li su ona i još neke žene odvođene u Gornje Polje, svjedokinja je u iskazu odgovorila da je moguće, ali da se ne može tačno sjetiti.

Tužilac Mersudin Pružan je potom pročitao dio iskaza iste svjedokinje u kojem je navela da je bila smještena u Srednjoškolskom centru u Foči sa još po 20-ak žena i djece, da su uslovi bili nikakvi i da nju tom prilikom niko nije dirao, da su stalno bile izložene prijetnjama i psovkama, te da su u istom objektu bile S-1 i S-2, nakon čega su ih sve prebacili u salu “Partizan”.

U optužnici je navedeno da je između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Nastavak suđenja je 20. februara, kada je planirano da Odbrana nastavi sa uvođenjem materijalnih dokaza.

 

Haris Rovčanin