Članak

Kosorić i ostali: Ispitivanje u Tišči

31. Januara 2020.14:28
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici rekao da su ga u julu 1995. u Tišči srpski vojnici odvojili od ostalih i ispitivali.

Ismail Selimović je izjavio da je nakon pada Srebrenice dvije noći proveo u Potočarima kada se sa ostalima ukrcao u jedan od kamiona za koje im je rečeno da će ih prevesti u Tuzlu, da se nakon kretanja vozilo zaustavilo i da su ulazili vojnici da traže novac.

Po dolasku u Tišču, kako je ispričao svjedok, sišli su s kamiona i nastavili pješice, kada ga je jedan od vojnika uhvatio za rame i zaustavio, te mu kazao da baci ruksak.

“Vratio sam se prema kamionima, gdje vidim 10-ak vojnika da su napravili krug i jednu žensku osobu, pored koje su mi rekli da stanem. Ispitivali su me – ‘kada sam otišao u vojsku, gdje su mi sinovi’ – psovali su, prijetili. Rekao sam da imam samo žensku djecu. Izvadio sam iz džepa papire da sam bolestan i da nisam mogao biti u vojsci”, ispričao je svjedok i naveo da mu je jedan sin nestao, te da je kasnije pronađen i ukopan.

Kada su vidjeli papire, kako je kazao svjedok, čuo je vojnike da pričaju da ga treba pustiti, te ga je jedan od njih uputio kuda da ide, jer je put bio miniran, a tuda je, prema njegovim riječima, prolazilo još naroda prema Kladnju.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Svjedokinja Zejna Orić je ispričala da joj se, kada je s kamiona sišla u Tišči, neki vojnik obratio riječima: “Ti, Orićka, dođi ovamo, tvoje mjesto je tu”, kao i da joj je kasnije pokazao “ženu koja ju je odala”.

“Tražili su da kažem gdje je Naser Orić, gdje su mu roditelji, ali nisam znala gdje su. Muž i djeca su bili s njima u rodbinskoj liniji”, rekla je svjedokinja i navela da su njena tri sina prije toga odvojena u Potočarima i da je kasnije našla dijelove njihovih posmrtnih ostataka, kao i da je tada zadnji put vidjela svoja dva brata.

Kosorić je svjedokinji kazao da mu je žao članova njene porodice, te naveo da on ničim nije doprinio njenoj tragediji.

Mirfeta Jahić je ispričala da je od svoje snahe saznala da je njen otac Ismet Jahić odvojen u Tišči kada su sišli s kamiona. Snaha joj je, kako je rekla svjedokinja, kazala i da su odvojeni snahin otac i maloljetni brat.

Nastavak suđenja je 7. februara.

 

Haris Rovčanin