Članak

Pažin i ostali: Optuženi dijelio hranu u Dubravama i Stocu

30. Januara 2020.15:47
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, svjedok Odbrane Mileta Pažina je ispričao kako je u ljeto 1993. njega i još jednog zatvorenika Mirko Raguž odveo iz “Koštane bolnice”, da pomognu pri sahrani djevojke koja je ubijena nesretnim slučajem u Dubravama.

Svjedok s pseudonimom “E”, koji je iskaz dao iz druge prostorije uz distorziju slike, izjavio je da su on, drugi zatvorenik i Mirko Raguž izašli iz podruma bolnice i ušli u vozilo za čijim je upravljačem bio Mile Pažin.

Kada su, kako je rekao, došli u selo koje je bilo iza Rivina, vidjeli su da iz jedne kuće viri puška ili neka cijev, te se Raguž vratio u vozilo po pušku, ušao unutra, nakon čega je izašlo pet ili šest ljudi.

“Mirko je izveo momke, nastala je galama. Sklonio je mene i drugog zatvorenika da budemo van događaja. On i Pažin su zvali pomoć kada su naišla dva vojnika. Dvojicu ili trojicu su vezali te smo krenuli prema kući gdje je bilo tijelo djevojke”, kazao je svjedok i dodao da je Pažin bio naoružan pištoljem, ali da ga nije koristio.

Od dvojice vojnika koji su pritekli u pomoć, rekao je svjedok, jedan je bio “Ivica konobar”, koji je pomagao Ragužu da veže ljude koji su izašli iz kuće, a drugi je bio neki Krešić, za kojeg se nije mogao sjetiti kako se zove.

Tijelo djevojke, nastavio je svjedok, traktorom je prevezeno do harema, gdje je ukopana, a u međuvremenu je naišao kamion sa 20-30 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) te su se vratili u “Koštanu bolnicu”.

Za optuženog Pažina je svjedok kazao da prilikom izvođenja iz kuće pet ili šest ljudi, nikoga od njih nije tukao, da mu je poznato da je bio “nešto” u Civilnoj zaštiti, ali ne i njen zapovjednik.

“Kada sam kasnije prebačen u ‘Dretelj’, ljudi su mi prepričavali da je Pažin pomagao i dijelio hranu u Dubravama i Stocu, te da je išao na punktove za razmjenu zarobljenika”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je spomenuo da su muškarci koji su kasnije vezani u kući imali dvije ili tri puške te bajonet, da na njih nije galamio Pažin, koji je tom prilikom bio u drugom planu, već Raguž, kao i da se ne može sjetiti da li je optuženi imao bajonet u ruci.

Svjedok je izjavio i da pripadnici Civilne zaštite ne nose naoružanje.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Nastavak suđenja je 13. februara.

Haris Rovčanin