Članak

Optuženi Ćurčić u istrazi negirao zločine

30. Januara 2020.16:08
Na suđenju za zločine počinjene u Foči, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz optuženog Saše Ćurčića dat tokom istrage, u kojem je naveo da nikome nije nanosio bol, niti je silovao, te da je to laž i da nema veze sa optužbama.

U optužnici je navedeno da je između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Ćurčić je u istrazi, prema zapisniku koji je pročitao tužilac Mersudin Pružan, rekao da poznaje Zelenovića, koji je bio angažovan u Vojnoj policiji.

Iz zapisnika je pročitano da je Ćurčić prvih mjesec dana rata u Foči bio stražar u komandi, a da je kasnije prebačen u pozadinu jedinice “Dragan Nikolić”, gdje je imao uniformu i automatsku pušku.

“To je jedinica koja je bila po potrebi, ako je linija napadnuta. Donosim hranu, vodu, piće, ako treba oružje na liniju”, naveo je optuženi u iskazu.

Kako je kazao u istrazi, njemu je poznato da su žene bošnjačke nacionalnosti dovođene u Srednjoškolski centar (SŠC), ali da mu nije poznato odakle su dovedene, dodavši da nikada nije išao tamo. Slično je rekao i za sportsku dvoranu “Partizan”.

“Niti sam ikoga dirao, vodio, dovodio. Ne znam”, stoji u iskazu.

Istakao je da je s Vojnom policijom odlazio u selo Gornje Polje, u obilazak terena. Izjavio je da nikoga tu “nije ni pipnuo”.

“Ja nikoga nisam. Šta znači pojam ‘silovatiֹ’? Znate šta je to?! To su nenormalne stvari”, pročitao je tužilac Pružan.

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz zaštićene svjedokinje, ali je za to vrijeme javnost bila isključena.

Naredno suđenje je zakazano za 6. februar.

Emina Dizdarević