Članak

Džananović i ostali: “Idemo s njim da nahranimo ribice”

29. Januara 2020.17:27
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da ga je mladić iz komšiluka koga je znao kao Kimuna odveo iz stana na Alipašinom Polju.

“U noći sa 4. na 5. maj, dolaze dvojica naoružanih. Jednog sam prepoznao. Momak iz susjedne zgrade, Kimun. Priča mi da mora da me privede u Krizni štab. Ja ga pitam: ‘Zašto?’, a on kaže: ‘Objasniće ti tamo’”, prisjetio se Milan Sofijanić.

On je rekao da je doveden u prostorije štaba Juke Prazine, gdje je uveden u prostoriju koja je bila puna krvi.

“Stavili su me na stolicu, okružili me. Imali su palice, štangle, udaraju me… Padao sam sa stolice, dizali su me. Pitaju me za neke šifre, kako se ulazi u kasarnu u Lukavici…”, ispričao je Sofijanić i dodao da su mu te prilike izbili zub.

On je kazao da nije poznavao nikoga od tih osoba. Kada je izveden, kako je dodao, vidio je neke prijatelje i komšije, koji su takođe imali modrice po licu.

Sofijanić je rekao da je ujutru odveden u prostorije biblioteke, te da je ponovo vođen na ispitivanje, gdje se nastavila “tortura, ali više kroz riječi, šamaranje i ćuške”.

Svjedok je kazao da je lice po nadimku Glavoguz maltretiralo Dragana Samardžića. Dodao je da ih je čuvao izvjesni Enco i da je on tjerao Glavoguza kada bi ulazio da ih maltretira. On je naveo da je jedan krupan čovjek iznesen na nosilima.

Rekao je da ga je uveče pustila osoba po imenu Kruško, uz obavezu javljanja u Štab i na telefon. Na pitanje Odbrane, on je potvrdio da su tu bili pripadnici raznih jedinica.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH tereti Senada Džananovića zvanog Glavoguz i Edina Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Svjedokinja Angelina Vukosav kazala je da su njenog supruga Draška iz stana na Dobrinji odveli 12. juna Muhamed Budimlić, Jasmin Prolić i Mirsad Imamović. Prema njenim riječima, 28. juna druge osobe su takođe došle po njenog muža, koji je ranije odveden, i odvele su nju.

Izjavila je da je odvedena u zatvor “Sunce”. Prema njenim saznanjima, njen suprug je takođe bio tu doveden, a potom je prebačen u “Viktor Bubanj” pa kod Kruške u “Borsalino”.

Ona je rekla da je njen muž bio krupan čovjek od 120 kilograma i da su joj pričali da je stajao kad su ih tukli, dok su drugi padali. Čula je da je ubijen 29. juna.

Pričali su joj da su ga povela dvojica i da su, na pitanje gdje idu, odgovorili: “Idemo s njim da nahranimo ribice.” Kazala je da su joj dvojica zatvorenika rekla da su joj muža odveli Senad Džananović zvani Bubalo i Samir Gadžo zvani Kimun.

Vukosav je kazala da je tijelo njenog muža izbacila rijeka u Rajlovcu i da je na snimcima prepoznala njegove cipele i sat.

Svjedokinja Mira Gojković rekla je da je sa djecom napustila Sarajevo početkom aprila 1992. godine, a da je njen suprug Radomir ostao u stanu na Vojničkom Polju. Kazala je da se svakodnevno čula sa suprugom do 12. maja, kada joj se nije javio na telefon.

Navela je da su se dan kasnije čuli, ali da je bio suzdržan, za razliku od prethodnog perioda kada je govorio da je sve u redu i da sa komšijama drži stražu.

Gojković je rekla da je poslije čula razne priče – da je odveden u kasarnu “Viktor Bubanj”, kao i da se nalazi ispod mosta kod RTV doma, sa još jednim muškarcem i ženom. Prema njenim saznanjima, isti dan su odvedeni Slobodan Samardžić i Stana Šehovac.

“Nisam našla njegovo tijelo. Htjela bih da se pronađe bar jedna koščica… On je bio sarajevska raja. Odveden je na pravdi boga”, kazala je Gojković.

O odvođenju Stane Šehovac svjedočio je Milan Lažetić, njen prvi komšija. On je izjavio da je Šehovac živjela sa dvije maloljetne kćerke.

Prisjetio se kako je polovinom maja 1992. začuo galamu i pred vratima vidio mladića u crnoj odjeći sa automatskom puškom te drugo lice kako pretresa stan Stane Šehovac. On je rekao da je upitao mladića da li imaju sudski nalog.

“On je digao automat i prislonio mi ga na grudi, pitajući: ‘Je li ovo dovoljno?’ ‘Jeste, gospodine’, rekao sam”, prisjetio se Lažetić i dodao da su Šehovac kazali da ide s njima na informativni razgovor.

Na pitanje Odbrane, on je odgovorio da nije znao da su pronađeni spiskovi lica kojima je Srpska demokratska stranka (SDS) podijelila oružje i da su njihovi stanovi pretresani.

Sva četiri svjedoka saslušana su video-vezom iz Beograda.

Nastavak suđenja biće zakazan nakon što tužilac Vladimir Simović sačini prijedlog preostalih dokaza.

Marija Taušan