Članak

Počelo obnovljeno suđenje Sretku Paviću

28. Januara 2020.15:10
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Sretku Paviću, nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Prijedora.

This post is also available in: English

Odbrana Sretka Pavića je predložila da se, između ostalog, reprodukuju iskazi više od deset svjedoka, kao i da se sasluša doktorica Semira Mešić-Pašalić, koja je vršila obdukciju tijela nastradalih, dok je Državno tužilaštvo predložilo da se u ovom postupku prihvate njihovi već izvedeni dokazi.

“Djelomično se prihvata prijedlog Odbrane da se izvrši reprodukcija iskaza i to iskaza svjedoka S-1, S-2 i Đure Adamovića, a ostali dokazi se prihvataju kao već izvedeni i nema potrebe za njihovom reprodukcijom”, kazao je predsjedavajući sudija Dragomir Vukoje.

Također je prihvaćeno i saslušanje doktorice Semire Mešić-Pašalić.

Prvostepenom presudom od 24. juna 2019. godine Pavić je, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići.

U prvostepenoj presudi je navedeno da su civili u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima, a dan nakon njihovog odvođenja, kako je tada utvrdilo Sudsko vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema toj presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: “Zbog ovakvih je Crni poginuo.”

Suđenje će se nastaviti 17. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English