Članak

Dreković Ramiz: Naredbe za gađanje numerisanih ciljeva

28. Januara 2020.17:28
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je artiljerija na području Bjelimića (opština Konjic) dobijala od starješina naredbe za gađanje numerisanih ciljeva.

Esad Moro je rekao da je bio u Mješovitom artiljerijskom puku (MAP) Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a da je u proljeće 1995. postavljen za komandanta Korpusne artiljerijske grupe (KAG), formirane za potrebe akcije na Treskavici.

Kako je kazao, KAG je bio smješten na lokalitetu Vojle, gdje su bila raspoređena minobacačka oruđa – haubice, višecijevni bacači raketa i topovi. Dodao je da su ova oruđa imala svoje komandante i posade.

Moro je naveo da je Istureno komandno mjesto (IKM) bilo u selu Odžaci, udaljeno oko tri kilometra od položaja artiljerije. U to vrijeme, kako je rekao, pod IKM-om je bilo i nekoliko brigada, koje su takođe imale artiljeriju.

Svjedok je kazao da je od starješina ili dežurnog sa IKM-a dobijao naredbe za gađanje određenih ciljeva. Rekao je da se od starješina sjeća Esada Ramića i Esada Tokića. I na pitanja da li se sjeća Hamida Selimovića i Nedima Hode, odgovorio je potvrdno.

Prema njegovim riječima, naredbe za gađanje uključivale su numeričku oznaku cilja, oruđe iz kojeg treba gađati i broj projektila. Pojasnio je da je, kada je došao, zatekao sve ciljeve numerisane brojevima.

Kazao je da su on ili dežurni sačinjavili izvještaje o dejstvu artiljerije, koje su podnosili MAP-u, a koji ih je “vjerovatno” proslijeđivao komandi Četvrtog korpusa.

Tužilac Milanko Kajganić predočio mu je izvještaje od 27. maja i 3. juna 1995. u kojima se navodi da su gađani ciljevi u Kalinoviku. U jednom od dokumenata označeno je gađanje cilja 110. Na pitanja tužioca, Moro je rekao da on nije znao koji su ciljevi gađani, te ponovio da su naredbe izdavale starješina s IKM-a. Svjedok je odgovorio da brigade nisu mogle izdavati naređenja za dejstvovanje artiljerije KAG-a.

On je svjedočio na suđenju Ramizu Drekoviću, koji je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa ABiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a više civila ranjeno.

Moro je kazao da je dva puta bio na referisanju na IKM-u i da je te sastanke vodio Dreković. Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je pravilo bilo da komanda Korpusa izdaje naredbe za gađanje ciljeva do broja 100, a brigade za ciljeve preko tog broja.

Potvrdio je da je artiljerija djelovala u odgovoru na dejstva srpskih snaga, uključujući i ona koja se spominju u izvještaju od 25. do 27. maja. Svjedoku je poznato i da je artiljerija sa srpskih položaja ispalila na desetine granata na Konjic.

Moro se složio s braniocem Kadrijom Kolićem da je u rejonu Kalinovika bilo više vojnih položaja, kao i da je vidio prelete srpskih helikoptera prema Treskavici.

Rekao je da mu Dreković nikada nije izdao naredbu za gađanje civilnog cilja.

Nastavak suđenja je 11. februara.

Marija Taušan