Članak

Nanić i ostali: Pregovarali o živima, dovezeni mrtvi

27. Januara 2020.15:29
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o primopredaji tijela vojnika obavljenoj u decembru 1995. godine.

Goran Krčmar rekao je da je, kao predstavnik Prvog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), sa kolegama iz Drugog korpusa dogovarao razmjenu sa predstavnicima Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

On je naveo da je ABiH dopremila 55 tijela, a VRS osam tijela. Primopredaja je obavljena 5. decembra 1995. godine kod Koprivne (opština Sanski Most).

Krčmar je kazao da je u okviru ovih pregovora bilo riječi i o razmjeni živih zarobljenika, ali da su na kraju dopremljena samo tijela. Naveo je da mu je tada Šuhret Fazlić iz Petog korpusa po prvi put izdiktirao imena 27 dopremljenih lica.

“Mi smo o toj grupi razgovarali kao o živima”, rekao je Krčmar.

On je dodao da je 18 tijela dopremljeno iz Bihaća, a da su ostali bili vođeni kao nestali na području novigradskog i krupskog ratišta.

Na pitanje Odbrane, on je odgovorio da nije imao saznanja o mjestu i načinu stradanja vojnika.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na poziv Tužilaštva svjedočio je i Šuhret Fazlić, koji je učestvovao u pregovorima za razmjenu u ime Petog korpusa. On je kazao da su tijela vojnika sahranjivana na više lokacija, a da su u jednom trenutku prebačena u kasarnu “Adil Bešić” u Bihaću.

Naveo je da je logističke poslove za pripremu tijela za razmjenu obavljala Komanda garnizona i Civilna zaštita.

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović o razmjenama obavljenim u decembru 1995. i februaru 1996. godine, Fazlić je rekao da ih se ne sjeća, napominjući da su tih mjeseci bile intenzivne aktivnosti na tom planu.

Nastavak suđenja je 24. februara.

Marija Taušan