Članak

Kosorić i Tešić: Bez pretresanja i odvajanja civila u Lukama

24. Januara 2020.15:24
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je kao vojni policajac bio na obezbjeđenju u mjestu Luke kod Vlasenice kada su u julu 1995. godine dovozili civile, te da nije bilo pretresanja i odvajanja muškaraca.

Dragiša Bjelogrlić je ispričao da je u julu 1995. godine kao pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade, zajedno sa ostalim policajcima, po naređenju proveo dva dana u mjestu Luke kod Vlasenice, na objezbjeđenju dijela puta gdje su se dovozili autobusi sa civilima.

Pojasnio je da je komandir Vojne policije Boro Stojišić kazao “da se mora ići na obezbjeđenje”. Kada su došli na tu lokaciju, naveo je svjedok, niko iz Vlaseničke brigade nije bio na mjestu gdje su objezbjeđivali. Komandant brigade je bio Mile Kosorić, dodao je on.

Civili su se, kako je rekao, nakon toga usmjeravali prema Kladnju te je, što se tiče Vojne policije, “sve bilo po zakonu”. Izjavio je da je sva Vojna policija bila na obezbjeđenju, između ostalih i optuženi Momčilo Tešić.

“Među civilima, koliko sam vidio, to su sve stariji ljudi bili, djedovi, žene, djeca, babe. Pretresanja civila nije bilo, za to nije bilo naloga. Odvajanja muškaraca od žena nije bilo. (…) Šta se dešavalo van kruga koji smo obezbjeđivali, ne znam. Škola je oko 100 do 150 metara odvojena gore”, ispričao je svjedok, dodavši da je komandir Stojišić bio na Lukama, ali da ne zna šta je radio, te da komandanta Kosorića nije vidio.

Tokom dva dana obezbjeđenja, svjedok je kazao da nije vidio muškarce i civile koji su odvedeni prema školi ili da su sjedili u blizini. Izjavio je da nije vidio nikakva tijela, niti da je čuo za neki incident.

Upitan o izjavama koje je dao tokom istrage, svjedok je rekao da je u prvoj izjavio da nije bio u Lukama.

“Izjava kao izjava. Ja mogu da pričam šta hoću. Ja ću na sudu da pričam istinu. Ovo danas šta sam pričao, isto sam pričao u drugoj izjavi”, pojasnio je svjedok i dodao da je tačan dio iz zapisnika u kojem stoji da je naredba za obezbjeđenje u Lukama došla iz komande.

Odbrana mu je predočila dio iskaza u kojem je navedeno da zna gdje je koja grupa policajaca bila, te ga je pitala može li se složiti da nije siguran da je Tešić bio u Lukama. On je kazao: “Moguće”, dodavši da je jedan dio vojnih policajaca bio u mjestu Sokolina.

Izjavio je da nije primijetio da su neki vojni policajci ostajali u Lukama tokom noći.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Svjedok Željko Bašić je rekao da je u julu 1995. bio pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade, te da misli da je u periodu kada je pala Srebrenica bio na lokaciji Sokoline. Kazao je da ne zna koliko je trajala smjena na Sokolini, i da je to bilo “po potrebi”.

“Nakon vijesti o Srebrenici ne znam koliko ostajem na Sokolini. Informacije o Lukama nisu dolazile do nas. Koliko se sjećam, nije niko od nas sa Sokoline išao u Luke. (…) Ne sjećam se je li Tešić bio na Sokolini sa mnom. Ne znam je li komandir bio s nama”, rekao je Bašić.

Naredno suđenje je zakazano za 31. januar.

Emina Dizdarević