Članak

Pantić i ostali: Vriska i rafali nakon ubistva mještana

23. Januara 2020.20:15
Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se dolaska kolone vozila i ubistava u selu Zaklopača (opština Milići), nakon čega je vidio tijela, među kojima su bili i njegovi rođaci.

Zaštićeni svjedok Z-9 kazao je da je išao prema kući kada je poslije 17 sati velikom brzinom uletjela kolona vozila te ispaljena svjetleća raketa. On je naveo da se istuširao u kući i da je čuo veliku pucnjavu.

Ispred kuće, na pet metara od njega, kako je rekao, s uperenom puškom stajao je njegov drug iz škole Mitar Simić, koji mu ništa nije odgovorio na pitanje šta se dešava. Z-9 je kazao da je s druge strane čovjek, kojeg je znao po nadimku Meša, pucao u nekoga, a kod škole je stajao treći čovjek, koji mu je mahnuo rukom da bježi. Naveo je da su svi bili u vojnim uniformama.

On je ispričao da je, dok je razgovarao sa komšinicom, koja mu je rekla kako su joj ubili sina Muradifa Hreljića, ugledao čovjeka s puškom kako ide prema njemu i puca. Kako je kazao, počeo je bježati i skočio je u rijeku Jadar. Na tom području je sreo druge mještane, koji su se takođe sakrili.

Z-9 je rekao da je vidio kako dva vojnika odvode Hasu Hodžića iza kamiona, nakon čega je čuo pucanj.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Z-9 je kazao da je pucnjava trajala oko pola sata i da je potom začuo sirene i vidio odlazak kolone vozila. Kroz šiber jednog od vozila, kako je rekao, dva vojnika su pucala u zrak i vrištala.

Z-9 je posvjedočio da je kolona od pet do šest vozila, uključujući dva policijska golfa, došla iz pravca Milića. Naveo je da su ista vozila, plus nekoliko automobila mještana, otišla iz sela. Na pitanje Odbrane zbog čega u ranijim izjavama nije spominjao policijske golfove, svjedok je odgovorio da misli da jeste, odnosno da je možda zaboravio.

Pantićev branilac Radivoje Lazarević svjedoku je predočio raniju izjavu u kojoj je naveo da se tuširao kada mu je majka zalupala na vrata zbog pucnjave, na šta je svjedok odgovorio: “Ja sam tada već bio kući.” Za ranije navode da je nakon brijanja kroz prozor vidio ispaljivanje svjetleće rakete, kazao je da misli da nije tako rekao.

Z-9 je ispričao da je nakon pucnjave u selu našao druge preživjele, te vidio mrtva tijela ubijenih mještana, uključujući i njegove rođake. Kazao je da su se u šumi skrivali i da su vidjeli kako su drugi dan došle mašine i iskopale rupu u selu, gdje su ubacili tijela.

Svjedok je naveo da mu je Haso Hodžić pričao da se vraćao sa livade s konjskom zapregom kada je čuo pucnjavu i sakrio se u grm. Hodžić mu je rekao da je tada vidio Nikolu Lošića i Marka Petrovića, koji su govorili: “Evo Hasine kobile”, te da su požurili prema selu. Lošićevog branioca Nenada Rubeža interesovalo je zbog čega ni u jednoj ranijoj izjavi nije spominjao da mu je Hodžić to pričao, a svjedok je kazao da ga niko to nije pitao. Potvrdio je da je put od Hodžićeve livade do sela vodio pored Lošićeve kuće. Svjedok je pojasnio da su bila dvojica muškaraca po imenu Haso Hodžić.

Z-9 je izjavio da mu je Z-15 pričala da je kroz prozor kuće vidjela Milomira Miloševića, policajca iz Milića, kako je išao od njenog muža, koji je ležao na zemlji. Svjedok je rekao da mu je Z-15 2008. godine ispričala da je Miloševića srela u Opštini i da je on pitao zašto je dala izjavu protiv njega, kao i da je zbog nje izgubio posao.

Miloševićev branilac Dragiša Mihajlović pitao je svjedoka zašto ni u jednoj od pet ranijih izjava nije spomenuo da mu je Z-15 kazala da je kroz prozor vidjela optuženog. Z-9 je rekao da ga niko ni to nije pitao.

Nastavak suđenja je 30. januara.

Marija Taušan