Članak

Josipović i ostali: Pravne norme i faktičko stanje

21. Januara 2020.14:12
Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak Odbrane Dragomira Vasića ostao je pri stavu da su za ratne zarobljenike nadležni vojni organi, ostavljajući mogućnost da su u praksi donošeni drugačiji pojedinačni akti.

Eksperta za međunarodno humanitarno pravo Branislava Ristivojevića, koji je sačinio nalaz na prijedlog Odbrane Dragomira Vasića, unakrsno je ispitivalo Tužilaštvo BiH.

Tužioca Ibru Bulića interesovalo je da li je vještaku poznato da je Miroslav Deronjić bio postavljen za povjerenika za civilna pitanja i da je bio odgovoran da obezbijedi sve u vezi sa zarobljenicima. Na pitanje da li to mijenja njegov stav da su za zarobljenike odgovorne vojne strukture, vještak je odgovorio negativno.

“Vještačio sam šta kaže pravo. Da li je neko donio pojedinačan akt, vjerovatno jeste, ali po zakonu se vojne vlasti bave zarobljenicima. Onaj ko ih zarobi, dužan je da ih preda vojnoj policiji”, kazao je Ristivojević.

On je dodao da je bilo moguće da se neko preda i civilnim vlastima, ali da su one bile dužne da ih predaju vojsci, te da se potom utvrđivalo da li je riječ o civilu ili ratnom zarobljeniku.

Na sugestiju tužioca da je naloženo da se svi građani smatraju ratnim zarobljenicima, Ristivojević je rekao da to nije tačno, već svi koji su učestvovali u borbi.

Tužilac je kazao da je tadašnji predsjednik Republike Srpske tražio od Deronjića da se zarobljenici smjeste u skladište. Vještak je rekao da ne može da se sjeti sadržaja svih dokumenata, te da bi se podsjetio da mu je bilo najavljeno o kojim će dokumentima biti ispitivan.

Na zaključak vještaka da policija nema odgovornosti za uspostavljanje reda ako je određenom situacijom spriječena, tužilac Bulić je citirao zakonsku odredbu da policija u svakoj prilici obavlja svoje dužnosti.

Ristivojević se pozvao na odredbe međunarodnog humanitarnog prava koje predviđaju okolnosti kada se ne može ostvariti javni red i mir, napominjući da takvo stanje ne može trajati unedogled.

Vještak je kazao da nije naišao na dokument koji bi opovrgnuo njegov zaključak da se, u slučaju sumnje, lice koje se predalo smatra civilom do odluke suda.

Dodao je da se držao opštih akata i da nije utvrđivao da li se nešto provodilo u praksi ili ne.

Tužilac Bulić je rekao da nema više pitanja za vještaka s obzirom da se nije “bavio refleksijom pravnih propisa na faktičko stanje”.

Na pitanja Odbrana, Ristivojević je naveo da je svaka strana dužna da obezbijedi da se njihovi borci razlikuju od civila kao zaštićene kategorije. Kako je rekao, lica koja uzmu oružje, iako nemaju uniformu, smatraju se borcima.

Vasiću se, zajedno s Miodragom Josipovićem, Branimirom Tešićem, Danilom Zoljićem i Radomirom Pantićem, sudi za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima i za pogubljenja muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebne jedinice policije (PJP) CJB-a, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Nastavak suđenja je 4. februara.

Marija Taušan