Članak

Ramić Ćamil i ostali: Udarci na ispitivanju

20. Januara 2020.13:32
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada i Goražda, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tučen tokom zarobljeništva.

Radivoje Topalović kazao je da je s grupom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zarobljen 21. januara 1993. godine na području Rudog.

On je rekao da je bio ranjen prije zarobljavanja. Naveo je da su morali da deminiraju teren u jednom tunelu, prilikom čega su neki zarobljenici ranjeni.

Topalović je izjavio da su odvedeni na područje Višegrada, u Međeđu ili Kaoštice, i da su smješteni u neki dom. Kazao je da je sutradan izvođen na ispitivanje kod izvjesnog Topalovića.

“Rekao mi je: ‘Pa mi smo rođaci.’ Izvadio je ličnu kartu i pokrio ime… Udario me preko stola, pitao me ‘što se ne boriš za vojsku koja je pravedna’… Pesnicom u prsa…”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je Ilija Drobnjak, koji je imao krvi na licu, rekao da ga je udarao Topalović. Zarobljenike su, kako je naveo, udarali i mještani.

Nakon sedam dana odvedeni su u Goražde, u zgradu ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica), gdje su smješteni u dvije prostorije.

Topalović se prisjetio kako je odveden na ispitivanje kod Edina Vranja, kojeg je poznavao kao inspektora iz Rudog, te Himze Selimovića, koga je upoznao tokom boravka u zarobljeništvu.

On im je kazao da mu se komandant zvao Petrić, ali da mu ne zna ime, nakon čega ga je Selimović odgurnuo. Od Vranja, kako je naveo, dobijao je batine.

Svjedok je rekao da je razmijenjen u oktobru 1994. godine. Naveo je da ima posljedice od boravka u zarobljeništvu, te da je prilikom posjete Crvenog krsta imao 38 kilograma.

Tužilašvo BiH tereti Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića i Ramiza Mićivodu za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima VRS-a – počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmeda Dobraču za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Mehmedalije Topalovića, svjedok je kazao da mu je prije današnjeg ročišta tužiteljica Marijana Čobović pročitala iskaz iz istrage, jer je “puno prošlo vremena”.

Na pitanje braniteljice Mirne Delalić zbog čega 2012. nije spominjao događaj s ličnom kartom, svjedok je rekao da ga nije niko pitao i da ne može uvijek isto ispričati.

Slično je odgovorio i na pitanje zbog čega 2014. godine nije spomenuo Topalovića.

On je na fotografijama prepoznao Topalovića i Selimovića. Odbrane su prigovorile na zakonitost ovih dokaza.

Na pitanja Selimovićeve Odbrane da li je 2012. uopšte govorio o optuženom, Topalović je odgovorio da nema ništa da kaže za tog čovjeka. Potvrdio je da je, kao što je naveo u ranijoj izjavi, Selimović bio korektan prema njemu i drugima.

Branioca Slavišu Prodanovića interesovalo je zbog čega je svjedok 2014. kazao da ga je Selimović udario otvorenom rukom. Topalović je rekao da je tačno da ga je gurnuo.

Nastavak suđenja je 27. januara.

Marija Taušan