Članak

Tomanić: Čovjek s “fantomkom” pucao u civila

15. Januara 2020.17:29
Prvi svjedoci Odbrane Cvijana Tomanića izjavili su da je u junu 1992. godine nepoznata osoba s “fantomkom” na glavi pucala u civila u selu Čelovnik (opština Zvornik).

Svjedoci Odbrane su kazali da su čuli kako su u maju 1992. paravojne formacije iz Srbije imale dejstva u određenim selima i kako je bošnjačko stanovništvo došlo u Čelovnik. Prema njihovim saznanjima, tu su muškarci izdvojeni i odvedeni prema Karakaju.

Dragiša Tomanić, rođak optuženog, rekao je da je živio u selu Tomanići i da je u junu 1992. Dragan Tomanić pozvao grupu muškaraca da idu u Čelovnik, udaljen nekoliko stotina metara. Naveo je da im je kazao da su ga žene iz Čelovnika zamolile da im pomogne, jer su u šumi primijetile nepoznate ljude.

Svjedok je naveo da im je Dragan rekao da ponesu od oružja šta imaju. Kada je njih 15-ak iz Tomanića došlo u Čelovnik, kako je ispričao, Dragan je razgovarao sa ženom koja ga je zvala i čiji je sin ili muž nestao.

Rečeno joj je da ga doziva, što je ona i učinila. Kazao je da su se iz šume pojavila tri muškarca u civilu, od kojih je poznavao jednog po imenu Bajazit.

Prema njegovim riječima, Bajazit je počeo da verbalno napada Cvijana Stevanovića, pitajući ga šta traže u selu. Naveo je da je uzeo za Stevanovićevu pušku i otimao mu je.

“Cvijan Tomanić ispalio je metak ispred sebe, na metar ispred Bajazita i Cvijana Stevanovića. Bajazit pušta pušku i počinje da bježi u pravcu njive. Milan Kandić zvani Petko ispalio je rafale u vazduh i u tom momentu Bajazit se sapleo i pao”, ispričao je svjedok.

On je dodao da se pojavio nepoznati čovjek u uniformi, sa “fantomkom” na glavi, koji je pucao iz pištolja u Bajazita. Prema njegovim riječima, taj čovjek je Stevanovića napao, pitajući ga kako je dozvolio da mu istrgne pušku.

U vezi sa drugom dvojicom muškaraca koja su došla s Bajazitom, svjedok je rekao da je žena zagrlila jednog kad su se pojavili iz šume, a da su druge žene verbalno i fizički napale drugog.

Svjedok Tomanić je kazao da su neki zakopali Bajazitovo tijelo kad su vidjeli da je mrtav, a da se on sa drugima vratio u svoje selo. Čovjek sa “fantomkom”, kako je naveo, niti je došao niti se vratio s njima.

Na pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da ne zna ime žene sa kojom je Dragan Tomanić kontaktirao.

Cvijan Tomanić je optužen, kao bivši pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Zoran Tomanić takođe je ispričao kako ih je Dragan Tomanić pozvao da idu u Čelovnik, jer ga je jedna žena zvala, te kako je ona dozivala sina i kako su iz šume izašla trojica muškaraca. Kazao je da je iz viđenja poznavao Bajazita.

“Žena je zgrabila sina… Druge su tog drugog psovale, galamile, neke su i malo fizički nasrnule. On nije bio iz njihovog sela”, kazao je Tomanić, koji je takođe rođak optuženog.

On je rekao da je Bajazit nasrnuo na Cvijana Stevanovića da mu otme pušku, a da je Cvijan Tomanić ispalio metak u zemlju, između njih dvojice. Svjedok je kazao da je Bajazit počeo bježati i da je Milan Kandić ispalio rafale u zrak, kada se pojavio “momak” sa crnom kapom preko lica koja je imala proreze za oči.

“Iz pištolja je ispalio nekoliko metaka u Bajazita… Ne znam šta se poslije dogodilo s njim”, rekao je svjedok.

On je naveo da je, kada su krenuli kući, vidio da se druga dvojica muškaraca spuštaju iz sela. Naveo je da je jedan gurao kolica u kojima je bio drugi, koji nije mogao sam hodati. Šta se dalje s njima desilo, Tomaniću nije poznato.

Nastavak suđenja je 5. februara.

 

Marija Taušan