Članak

Paprica i Ognjenović: Svjedokinja govorila da je silovana

13. Januara 2020.15:39
Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Foči izjavila je da je A-1 govorila da je silovana.

Zaštićena svjedokinja A-4 ispričala je kako je jednom srela A-1 u naselju Kolonija u Miljevini kod Foče i da joj je ona rekla da je silovana. Kada su napustile Miljevinu, kako je dodala, A-1 je u krugu žena koje su se okupile u Goraždu također kazala da je silovana.

Svjedokinja je rekla da nije pitala A-1 ko je silovao.

A-4 je kazala da je živjela u barakama u Koloniji, kao i A-1, koja je imala muža i dvoje djece. Svjedokinja je navela da su početkom maja 1992. njenog muža, kao i ostale muškarce bošnjačke nacionalnosti, odveli. Ona je rekla da se muškarci nisu vratili i da do danas nije saznala šta se dogodilo sa njenim suprugom.

Nakon njihovog odvođenja, kako je ispričala, više nije spavala u baraci, već se s drugima skrivala po šumi i šupama, a u stan bi dolazila po hranu i odjeću.

Kazala je da je viđala vojnike da dolaze u barake i da je među njima jedino poznavala Papricu. Ona je objasnila da je njega znala jer je imao sestru u Koloniji. Svjedokinja je opisala kako je Paprica tada izgledao, ali je rekla da ga danas ne bi mogla prepoznati.

Radovan Paprica i Slavko Ognjenović optuženi su da su 9. juna 1992. s još jednom osobom na grub način silovali svjedokinju A-1 u mjestu Miljevina kod Foče.

Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Svjedokinja je ispričala da je njena svekrva, koja je imala preko 70 godina, jedno vrijeme bila u barakama i da su joj neki dolazili i razbacali stvari. Kako je kazala, jedan joj je rekao da bi je mogao silovati, ali da neće jer je stara. S njima je, prema saznanjima svjedokinje, tada bio Paprica.

A-4 je kazala da su septembru pozivani preko razglasa da se spreme i napuste Miljevinu. Navela je da su u autobusima bili samo žene, djeca i stari, i da su prvo odvezeni u “Partizan”, gdje su proveli dan. Za to vrijeme, rekla je, odvodili su po nekoliko žena i vraćali ih nakon dva do tri sata. Kazala je da ne zna gdje su odvođene.

Na pitanje Odbrane, svjedokinja je rekla da se u izjavi koju je dala 2015. godine nije sjetila da spomene Papricu. Navela je da se nakon izvjesnog vremena sjetila njegovog imena, a da ga je spomenula kada je ponovo ispitivana 2019. godine.

Ona je kazala da sa Papricom nikada nije lično razgovarala.

Nastavak suđenja je 27. januara.

Marija Taušan