Članak

Paprica i Ognjenović: Počelo suđenje za silovanje u Foči

23. Decembra 2019.15:48
Suđenje Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću za silovanje počinjeno na području Foče počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva.

This post is also available in: English

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su, sa osobom po imenu Neđo, 9. juna 1992. “na grub način silovali” svjedokinju A-1 u mjestu Miljevina kod Foče.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ognjenović je izveo oštećenu iz kuće u kojoj je bila u Staroj Koloniji i odveo je u prazan stan, gdje je prvo silovao Neđo. Dodaje se da se A-1 spremala da izađe kada je ušao Ognjenović, potrgao joj odjeću i silovao je, uz nekoliko šamara i prijetnju da nikome ništa ne govori.

U optužnici stoji da je oštećena ponovo krenula da ode, ali da je naišao Paprica i naredio joj da se vrati u stan, gdje ju je silovao, takođe je ošamarivši nekoliko puta. Paprica joj je, prema optužnici, zaprijetio da ne smije nigdje ići, jer će ponovo doći, ali je oštećena uspjela pobjeći skočivši kroz prozor.

Tužilac Behaija Krnjić je rekao da će odgovornost optuženih dokazati saslušanjem sedam svjedoka i jednog vještaka, te materijalnim dokazima.

Odbrane su kazale da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Paprica i Ognjenović su optuženi za zločin protiv čovječnosti. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH odnosno kasnije Republike Srpske.

Saslušanje prvog svjedoka zakazano je za 13. januar.

Marija Taušan


This post is also available in: English